avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Persoana sanctionata contraventional nu a savarsit ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Persoana sanctionata contraventional nu a savarsit fapta, ce poate sa faca impotriva celui vinovat?

Daca unei persoane i se intocmeste proces-verbal de contraventie in calitate de proprietar al apartamentului de unde se tulbura linistea publica, dar ea invoca faptul ca nu a fost in acea data acasa, ce sanse de castig are in instanta? Cum poate fi sanctionata persoana pe care o indica acesta, ulterior, in instanta?
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 10:42, 9 Februarie 2012
Trebuie sa dovedeasca ca la acea data nu era in apartament, dovada o poate face prin martori, documente etc. Instanta va fi cea care va aprecia pertimenta probelor si poate dispune anularea procesul - verbal de contraventie sau respingerea plangerii.
Proprietarul sa formuleze in termenul legal plangere impotriva procesului - verbal indicand toate elementele pe care le considera oportune in favoarea sa.
Multumesc pentru raspuns. Dar daca situatia se repeta, in mod intentionat, si evident se intocmesc, aceleiasi persoane alte procese-verbale, pe care le va contesta. Sa zicem ca dovedeste ca nu a fost in acel loc in acele dati, dar nu ar trebui indicata persoana care este vinovata - ca proprietar trebuie sa stie pe cine lasa in locuinta sa - fiu, prieten ... Cum ar putea fi, ulterior, sanctionata persoana vinovata, daca ea este precizata de proprietar in instanta, si pentru faptele petrecute la data cand a fost sanctionat proprietarul? Sper ca am fost explicita. E o speta aparent simpla, dar a carei rezolvare nu e foarte clara, cel putin pentru mine.
Procesul verbal se emite pe numele contravenientului, a autorului faptei. Organul constatator care intocmeste procesul verbal este obligat sa identifice contravenientul pe baza documentelor de identitate. Daca nu o face si emite proces - verbal pe spusele contravenientului este o mare problema atat pentru organul constatator cat si pentru contravenient, care pot raspunde pentru acest aspect.
In instanta se va face plangere impotriva procesului - verbal aratandu-se ca nu proprietarul este autorul contraventiei ci o alta persoana, iar instanta, pe baza probelor administrate, va dispune admiterea sau respingerea plangerii, nu se va pronunta pentru a sanctiona o alta persoana presupusa ca fiind adevaratul contravenient.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tardivitate proces verbal - nulitate absolutã gyorfi raul gyorfi raul Am si eu o problemă, am atacat un proces verbal de contracenţie peste termenul de 15 zile legale; dar am invocat motive de nulitate absolută conf. art. 17 ... (vezi toată discuția)
Cand trebuia intocmit raportul politistului care incheie un proces-verbal de contraventie? ContSters124438 ContSters124438 am contestat un proces verbal de contraventie, iar juristul de la I.P.J. a depus la dosarul cauzei rapoarte ale politistilor intocmite ulterior incheierii ... (vezi toată discuția)
Amenda pe loc de parcare nemarcat MariaAndreea1 MariaAndreea1 Buna ziua. Aseara am parcat in fata blocului, unde locuiesc. Dimineata am gasit in geam o hartie de la poliția locală in care scrie nr masinii si ca am ... (vezi toată discuția)