avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Validare executare
Discuție deschisă în Executare silită

Validare executare

Buna ziua,

Am obtinut in baza unei hotarari date de Inalta Curte de Casatie si Justitie , de la Tribunal, o investirea a acesteia cu formula executorie. Primaria prin Trezorerie trebuie sa plateasca suma de bani pentru care s-a facut executarea. Executorul a facut toate demersurile necesare (instiintare, asteptare 6 luni, etc), Trezoreria nefacand plata sumei solicitate, dupa careexecutorul mi-a spus ca trebuie sa validez executarea. Am contactat un avocat care a inceput demersurile necesare.
La judectorie am castigat aceasta validare, a urmat tribunalul, unde spre surprinderea mea am pierdut(acelasi tribunal care a aprobat executarea). Urmeaza curtea de apel.
Intrebarea mea este urmatoarea:
Este posibil ca tribunalul care a aprobat execuarea, dupa aproape un an de zile sa refuze aprobarea ei? De ce nu a refuzat executarea de la inceput si asa nu mai plateam executor, avocat, etc(si sumele date sunt destul de considerabile avand in vedere situatia actuala).
Multumesc pentru sprijin.
Cel mai recent răspuns: titi marina , utilizator 16:50, 11 Februarie 2012
verificati din ce motiv tribunalul nu a validat executarea. ceea ce ma mira este faptul ca spuneti ca ati exercitat APEL si ca acum urmeaza recursul - toata practica judiciara arata ca validarea este supusa doar recursului in lipsa unor dispozitii speciale ale CPC care sa prevada posibilitatea apelului.
ceva nu este in regula.
matahachiro a scris:

verificati din ce motiv tribunalul nu a validat executarea. ceea ce ma mira este faptul ca spuneti ca ati exercitat APEL si ca acum urmeaza recursul - toata practica judiciara arata ca validarea este supusa doar recursului in lipsa unor dispozitii speciale ale CPC care sa prevada posibilitatea apelului.
ceva nu este in regula.


Exista o minuta a CSM care prevede ca impotriva validarii popririi calea de atac este Apelul. Nu stiu la ce practica va raportati dvs. d-le avocat, dar practica mea e exact invers, cale de atac apel.
Motivarea este banal de simpla, exceptiile sunt de stricta interpretare si expres prevazute de lege. Ca si regula generala avem cale doua cai de atac, apel si recurs. regula speciala spune ca in anumite situatii avem doar recurs. Legea prevede expres situatiile in care calea de atac e doar recursul, fapt ce nu se intampla in cazul caii de atac in actiunile de validare a poprii. Evident, rezulta ca avem si apel si recurs.
Am vazut si speta in care calea de atac gresit mentionata la fond a fost recalificata drept apel de catre instanta de control.
am avut o speta saptamina trecuta la Tribunalul Bucuresti in care apelul declarat de banca (tert poprit) a fost recalificat recurs. Tot ptr acest dosar am analizat o intreaga jurisprudenta (publicata de ed Hamangiu si se refera strict la validare) care preciza ca respectiva cale de atac este recursul.
Nu va contrazic referitor la experienta practica a dvs insa ceea ce am spus eu reiese din practica mea personala :)
Ei bine, asa cum v-am precizat, CSM/Comisia ptr unificarea practicii judiciare a dat o minuta in care a decis ca apelul e calea de atac corecta. Adevarat, este o decizie de indrumare si nu obligatorie. Va urma cu siguranta un RIL promovat de procurorul general cand va avea timp.

Avem dupa cum stiti o problema mare aici, in fuctie de calea de atac. legea zice ca o hotarare de validare este executorie de drept, deci nici macar nu se investeste. Daca se ataca cu apel, apelul suspenda executarea. Daca se ataca cu recurs, pana la solutionarea recursului executarea e deja facuta in unele situatii. Desfiintarea sentintei de validare trimite tertul poprit sa mai faca o actiune de intoarcere a executarii.Un tembelism din punctul eu de vedere.
Nu m-am lamurit cum de este posibil ca aceiasi instanta odata sa fie de acord cu executarea si a doua oara sa nu mai fie. Daca Trezoreria dadea banii, atunci executarea era valabila, nu?
In momentul actual acesta executare nu mai este valabila , posibil sa fie respinsa dupa ce a fost aprobata in prima faza?
Deci unde este problema si ce trebuie sa fac?

Alte discuții în legătură

Poprire - consemnarea sumelor conditionata de incuviintarea executarii silite catalin2011 catalin2011 1. Intr-o speta de executare silita prin poprire (titlu executoriu impotriva Statului Roman prin MF) , tertul poprit (BNR) refuza consemnarea sumelor ... (vezi toată discuția)
Poprire Monica H. Monica H. speta mea este cam asa: in prima instanta s a pronuntat o hotarare de validare a popririi prin care SC devine tert poprit. Am formulat recurs motivat de ... (vezi toată discuția)
Se poate executa silit trezoreria pentru ca a refuzat infiintarea popririi? SABINA BB SABINA BB Am cautat in practica judiciara dar nu am gasit nimic in acest sens. Speta:o societate are doua dosare de executare cu aceeasi primarie.Intr-un dosar de ... (vezi toată discuția)