Nu,este necesara incuviintarea executarii silite de catre instanta competenta.Executorul judecatoresc,in temeiul cererii dvs.de executare silita si a titlului executoriu,se adreseaza instantei de judecata pentru ca aceasta,verificand legalitatea acestei cereri,sa se pronunte asupra incuviintarii.
1. Guvernul a modificat Codul de procedura civila, prin ordonanta de urgenta nr. 42/2009, ca urmare a Deciziei Curtii Constitutionale nr. 458/2009 prin care s-a stabilit ca inceperea executarii silite fara acordul instantei este neconstitutionala.
OUG nr. 42/2009 prevede ca, "cererea de executare silita, insotita de titlul executoriu, se depune la executorul judecatoresc, daca legea nu prevede altfel. Acesta, de indata, va solicita instantei de executare incuviintarea executarii silite, inaintandu-i in copie cererea de executare si titlul respectiv. Asupra cererii de incuviintare, presedintele instantei de executare se pronunta prin incheiere data in camera de consiliu, fara citarea partilor. Incheierea de incuviintare a cererii de executare silita nu este supusa niciunei cai de atac."
2. Dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel. In cazul titlurilor emise in materia actiunilor reale imobiliare, termenul de prescriptie este de 10 ani.