avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfacerea contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfacerea contractului de munca

Buna ziua, sotul meu este intr-o situatie delicata, el a fost angajat ca informatician la o societate comerciala care are ca obiect principal de activitate realizarea si comercializarea de programe informatice proprii. La data de 12.12.2011, conducerea societatii a dispus concedierea sa in temeiul art. 61 lit. d) din Codul muncii, pe motiv ca acesta nu are suficiente cunostinte de specialitate care sa-i permita sa dezvolte programe informatice noi. Sotul meu a contestat in instanta decizia de concediere sustinand ca atunci cand a fost angajat nu s-a facut verficarea prealabila a aptitudinilor profesionale si postul pe care il ocupa presupunea o activitate de creatie care nu intotdeauna se finaliza cu realizarea unui produs nou informatic. Care sunt modalitatile de verificare prealabila a aptitudinilor profesionale al persoanei inainte de angajare si ce elemente trebuie sa contina decizia de concediere atunci cand se dispune concedierea in temeiul art 61 lit d din Codul Muncii?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: nimar , utilizator 00:35, 10 Februarie 2012
1. Verificarea poate fi efectuata prin examinare scrisa, orala, practica si alte probe.

2. Decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant
d) termenul in care poate fi contestata
e) instanta judecatoreasca la care se contesta.
Si care sunt drepturile sotului meu ca salariat in situatia de fata si ce solutie va da instanta de judecata ?
Va multumesc!
Instanta de judecata poate admite sau poate respinge actiunea ... sotul dvs poate contesta in instanta decizia de concediere ...

Art. 78 C.mun. : Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.
Va multumesc!
Avand in vedere ca, concedierea s-a facut in temeiul art.61 lit.d C.Muncii, angajatorului ii revenea obligatia prevazuta de art.64 alin.(1) si (2) C.Muncii; si-n conditiile in care presupun ca nu i-au oferit vre-un alt loc de munca, angajatorul trebuia sa solicite sprijinul A.J.O.F.M.-ului in vederea redistribuirii salariatului (!!!).
Multi angajatori "uita" de aceasta obligatie. Eu va sfatuiesc ca in fata instantei sa solicitati angajatorului sa faca dovada indeplinirii acestor obligatii; in caz contrar instanta trebuie (dar atentie !!! - TRAIM IN ROMANIA ) sa constate NULITATEA DECIZIEI DE CONCEDIERE.
Multa bafta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legala desfacerea cim pt necorespundere datorita starii de sanatate angajat Anastasia12 Anastasia12 Buna ziua! Profilul angajatului in firma unde lucrez presupune rezistenta la munca fizica, iar toate operatiunile si factorii de risc sunt in limitele ... (vezi toată discuția)
Desfacerea cim din motive medicale gabrielion gabrielion Pe 22 aug.2013 fac 3 luni de CM.Cu decizie medicala nu mai pot continua activitatea de curier care presupune efort fizic intens.Sefa de la HR mi-a spus ca o ... (vezi toată discuția)
Decizie de concediere goiaemil goiaemil BUNA CUM SE ALCATUIESTE O DECIZIE DE CONCEDIERE PE MOTIVE DE DISCIPLINA IN BAZA NOULUI COD AL MUNCII SI CE ARTICOLE TREBUIE SPECIFICATE IN ACEASTA DECIZIE. (vezi toată discuția)