Buna ziua, sotul meu este intr-o situatie delicata, el a fost angajat ca informatician la o societate comerciala care are ca obiect principal de activitate realizarea si comercializarea de programe informatice proprii. La data de 12.12.2011, conducerea societatii a dispus concedierea sa in temeiul art. 61 lit. d) din Codul muncii, pe motiv ca acesta nu are suficiente cunostinte de specialitate care sa-i permita sa dezvolte programe informatice noi. Sotul meu a contestat in instanta decizia de concediere sustinand ca atunci cand a fost angajat nu s-a facut verficarea prealabila a aptitudinilor profesionale si postul pe care il ocupa presupunea o activitate de creatie care nu intotdeauna se finaliza cu realizarea unui produs nou informatic. Care sunt modalitatile de verificare prealabila a aptitudinilor profesionale al persoanei inainte de angajare si ce elemente trebuie sa contina decizia de concediere atunci cand se dispune concedierea in temeiul art 61 lit d din Codul Muncii?
Va multumesc!
1. Verificarea poate fi efectuata prin examinare scrisa, orala, practica si alte probe.
2. Decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant
d) termenul in care poate fi contestata
e) instanta judecatoreasca la care se contesta.
Avand in vedere ca, concedierea s-a facut in temeiul art.61 lit.d C.Muncii, angajatorului ii revenea obligatia prevazuta de art.64 alin.(1) si (2) C.Muncii; si-n conditiile in care presupun ca nu i-au oferit vre-un alt loc de munca, angajatorul trebuia sa solicite sprijinul A.J.O.F.M.-ului in vederea redistribuirii salariatului (!!!).
Multi angajatori "uita" de aceasta obligatie. Eu va sfatuiesc ca in fata instantei sa solicitati angajatorului sa faca dovada indeplinirii acestor obligatii; in caz contrar instanta trebuie (dar atentie !!! - TRAIM IN ROMANIA ) sa constate NULITATEA DECIZIEI DE CONCEDIERE.
Multa bafta.