avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... contestare proces verbal de contraventie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

contestare proces verbal de contraventie

Buna seara.
As vrea sa va cer sfatul in legatura cu un proces verbal care mi-a fost intocmit in data de 25.09.2008 deoarece am inaintat plangere impotriva acestuia si daca am sanse de a castiga acest proces in instanta

In data de 25.09.2008 ma deplasam din Brad spre Deva. Pe raza localitatii Cainelu de Jos in fata mea se deplasa un autovehicul cu o viteza de aprox. 30/40 km/h de care am trecut incalcand axul drumului cu rotile de pe partea stanga, iar sensurile de mers sunt separate de linia continua, in acea zona actionand indicatorul "Depasirea interzisa" si viteza max. admisa 50 km/h. Vizibilitatea in acea zona este de aproximativ 200-250 m. In momentul in care am revenit pe banda de mers observ in oglinda retrovizoare semnalul luminos al masinii de politie. Politistul se deplasa singur cu autoturismul politiei in coloana de autovehicule fiind a 4-a sau a 5-a masina in urma mea, fara a avea pornit vreun semnal, luminos sau acustic. In momentul in care am executat manevra de depasire politistul a pornit semnalul luminos si s-a angajat in depasirea coloanei in aceeasi zona de actiune a indicatorului, m-a depasit si pe mine oprind brusc masina politiei pe partea carosabila si sarind din aceasta mi-a facut semn sa opresc, atat eu cat si cel pe care-l depasisem. Oprirea celor 3 masini pe partea carosabila, deoarece in aceasta zona nu exista posibilitatea scoaterii autoveviculului in afara partii carosabile, s-a facut inaintea unei curbe deosebit de periculoase, la intrarea in localitatea Cainelu de Jos, vizibilitatea fiind redusa la mai putin de 50 m.
Din procesul verbal de contraventie rezulta ca acesta a fost intocmit la data de 25.09.2008 ora 15.01, iar evenimentul s-a produs la data de 25.09.2008 ora 15.12.
Politistul a completat numele si CNP-ul martorului asistent pe care l-a pus sa semneze si l-a lasat sa plece, dupa care a urcat in masina politiei si timp de aprox. 20 min. a completat celelalte date prevazute de formular (contraventia savarsita si prevederea legala care pedepseste aceasta) si dovada cu drept de circulatie pentru 15 zile. In momentul in care am semnat procesul verbal celelalte semnaturi (ale politistului si martorului) erau pe P.v.
As vrea sa stiu daca in aceste conditii am sanse sa fie anulat procesul verbal si sa imi revina dreptul de a conduce.

Va multumesc anticipat!

Cu stima,
Gabi
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 22:15, 4 Noiembrie 2008
Lipsesc elemente importante din prezentarea dvs.pentru a formula clar un punct de vedere.Nu ati spus care este sanctiunea aplicata de agent (desi am inteles ca ati ramas fara permis) precum si temeiul legal.
Daca ati refuzat sa semnati p.v. etc.


Conform Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor - actualizata :

Art. 16.- (1) Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie; posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.
(11) In cazul contravenientilor cetateni straini, persoane fara cetatenie sau cetateni romani cu domiciliul in strainatate, in procesul-verbal vor fi cuprinse si urmatoarele date: seria si numarul pasaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberarii acestuia si statul emitent.*
(2) Abrogat.*
(3) Abrogat.*
(4) Abrogat.*
(5) In cazul in care contravenientul este minor procesul-verbal va cuprinde si numele, prenumele si domiciliul parintilor sau ale altor reprezentanti ori ocrotitori legali ai acestuia.
(6) In situatia in care contravenientul este persoana juridica in procesul-verbal se vor face mentiuni cu privire la denumirea, sediul, numarul de inmatriculare in registrul comertului si codul fiscal ale acesteia, precum si datele de identificare a persoanei care o reprezinta.
(7) In momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal

Art. 17. - Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu.

Procesul verbal de constatarea a contraventiei se poate anula doar in conditiile art 17. Daca nu sunt indeplinite conditiile de anulare, puteti insa solicita instantei inlocuirea sanctiunii primite cu avertisment.
cermak gruianu a scris:

Lipsesc elemente importante din prezentarea dvs.pentru a formula clar un punct de vedere.Nu ati spus care este sanctiunea aplicata de agent (desi am inteles ca ati ramas fara permis) precum si temeiul legal.
Daca ati refuzat sa semnati p.v. etc.






Domnul a semnat procesul verbal: "In momentul in care am semnat procesul verbal celelalte semnaturi (ale politistului si martorului) erau pe P.v."
Dumneavoastra ce motiv ati invocat in plangerea formulata impotriva acestui proces verbal ?
Ultima modificare: Marți, 4 Noiembrie 2008
Rodica Ciobanu, Avocat
Singurele motive de anulare a PV ar fi daca acesta este completat gresit sau incadrarea faptei este eronata. Interesant in acest sens cum a fost savarsita fapta ulterior completarii pv de contraventie.
Un caz asemanator exista aici: www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Marți, 4 Noiembrie 2008
Aurelian Cîcu, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Contravenție în tren Luc7 Luc7 Am fost legitimat de doi agenți de poliție în tren iar p.v. l-am primit prin poștă. Este legal ca la rubrica localitate să fie trecut \"tren\" iar la ... (vezi toată discuția)
Atac amenda legea 203/1994 andrei2233 andrei2233 cum se poate ataca un proces verbal pe baza legii 203/1994? un punct slab pe care l-am gasit ar fi ca amenda nu are semnatura agentului constator pe verso,nici ... (vezi toată discuția)
Contestare amenda Stamate511 Stamate511 Pot face contestație la o amendă pt ca am avut altfel de declaratie pe propria răspundere (vezi toată discuția)