avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Regulament (CEE) nr. 1408/71
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Regulament (CEE) nr. 1408/71

Buna seara,

Citez dintr-un mesaj gasit pe forum:
"Am inteles ca de la 1 mai 2010 s-a schimbat Regulamentele (CEE) nr. 1408/71 şi 574/72 vor fi înlocuite de Regulamentul (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială şi, respectiv, de Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială.
Asta inseamna ca si formularul E101 este inlocuit cu A1."

Institutia catre care trebuie sa ma adresez este, dupa cum am aflat de pe internet, CNPAS.
Am o intrebare referitoare la modul de eliberare al acestui tip de certificate: ce putem face in cazul in care un coleg de munca nu detine un astfel de formular si deja se afla pe teren.
Motivul pentru care acel coleg nu detine acest formular este simplu: nu s-a stiut ca pentru perioade scurte de timp este necesara eliberarea unui astfel de formular. Acest gen de solicitari nu au mai fost inaintate catre noi pana acum.
Perioada in care colegul meu va fi plecat este de 3 luni, cu intreruperi pentru a se intoarce in tara odata pe luna.
Este necesara obtinerea unui astfel de formular? Am inteles, tot de pe internet, despre un formular de detasare pentru perioade mai mici de 3 luni de zile.
Cunoasteti cumva acest aspect?
Ce alt sfat aveti pentru noi in situatia aceasta?

Va multumesc.
O seara buna,
Mihai Antonache
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:29, 9 Februarie 2012
Formularul A1 se foloseste numai in cazul detasarii lucratorilor romani in strainatate ...puteti folosi institutia delegarii , situatie in care nu se utilizeaza acest formular.
Am inteles.
In situatia in care managerul firmei va opta pentru aceasta optiune, si anume sa foloseasca institutia delegarii

Mentionez faptul ca i s-a cerut de pe santier formularul A1. Care este incadrarea legala pe care putem sa o folosim cum ca foaia de detasare echivaleaza formularul A1 in aceasta situatie? (practic colegul meu este delegat pentru a lucra acolo temporar - maxim 3 luni pentru punerea in functiune a unei instalatii; beneficiaza de cazare si diurna suportate de catre firma; lunar se intoarce in tara; tara de detasare este Finlanda).

Va multumesc pentru raspuns si promptitudine.
Mihai Antonache
1. Trebuie sa se faca distinctie intre detasare si delegare ..
detasarea = schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia.

delegarea = exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă.

2. foaia de detasare nu se echivaleaza cu formularul A1

3. In perioada inscrisa in formular angajatorul lucratorului detasat achita contributiile sociale in statul de trimitere (statul in care a fost emis documentul A1), iar lucratorul respectiv justifica neplata acestor contributii in statul in care lucreaza temporar sau partial prin prezentarea, la solicitarea organelor de control din acel stat, a formularului mentionat.
Asadar, pentru angajatii unei firme cu sediul intr-un stat membru ce-si detaseaza angajatii in baza unui contract comercial cu un partener dintr-un alt stat membru, pe teritoriul acestuia din urma, exista exceptia ce permite plata taxelor in si la cuantumurile din statul de resedinta:
numai daca sunt posesori ai formularului portabil A1
Va multumesc pentru raspuns!


Firma la care lucram are contract de parteneriat cu o firma care la randul ei este subcontractor al unui contractor principal in vederea realizarii si implementarii unui sistem de automatizare intr-o fabrica noua.
Daca Contractorul principal este {A}, subcontractorul este {B}, firma noastra {C} este partener al lui {B}.

In cazul acesta, este delegarea acceptabila din punct de vedere legal de catre contractorul principal (A) si de catre autoritatile finlandeze?
Daca da, care este incadrarea legala (legea care prevede acest lucru)?


Va multumesc,
Mihai Antonache
Inteleg complexitatea problemei si ca atare motivul pentru care nu am mai primit un raspuns pentru ultima mea intrebare.
Va multumesc mult oricum, ati adus in discutie niste informatii pretioase!
O zi cat mai buna si recuperare grabnica va urez!

Cu respect,
Mihai Antonache

Alte discuții în legătură

Formular a1 necesar sau nu ? sethm1980 sethm1980 Sunt administratorul unei societati comerciale, in domeniul constructiilor (productie tamplarie pvc si montaj). Un urma unor imprejurari,am prins un contract, ... (vezi toată discuția)
Delegare salariati codrin_ovidiu codrin_ovidiu Va rog sa-mi spuneti daca pentru [b]delegarea[/b](nu detasarea!!!) unor salariati in state din Uniunea Europeana , o societate romaneasca are nevoie de ... (vezi toată discuția)
Angajare in strainatate szilardkeszeg szilardkeszeg Buna ziua, Ma numesc Keszeg Szilard si sunt din Cluj. Am semnat un contract de munca cu o firma din Ungaria, firma care nu are sediu sau punct de lucru in ... (vezi toată discuția)