avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... recuperari datorie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

recuperari datorie

Am imprumutat in 7 sept.2011 un amic cu o suma de bani prin act notarial in care scrie citez:"in cazul in care nu voi restitui suma imprumutata la termenul stabilit in contract declar ca sunt de acord ca imprumutatoarea sa procedeze la executare silita,fara punere in intarzieresi somatii si fara obtinerea unei hotarir judecatoresti,putand sa ma urmareasca in orice bunuri ale mele,mobile ori imobile."
Crezand ca e o persoana de buna credinta i-am mai dat imprumut in data de 22 sept.2011,dar de data aceasta fara acte notariale,doar o hartie scrisa de el cu data si suma,atat doar.Aceasta suma trebuia sa mi-o restituie la 1 nov.dar nici pana in prezent nu am reusit sa o recuperez,in ciuda faptului ca i-am trimis o notificare judiciara prin executor si am apelat la o firma de recuperari creante.
Problema este ca el nu are nici un bun mobil ori imobil si nici o sursa de venit de aceea i-am imprumutat banii crezand ca-l ajut .
Dar m-am inselat amarnic,si acum nu vad nici o solutie sa-mi recuperez banii.As dori sa stiu daca poate fi pedepsit legal?
Cu speranta ca imi ve-ti da o solutie,va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:42, 9 Februarie 2012
Din ce stiu eu, penal ar fi abuz de incredere daca puteti dovedi ca a imprumutat banii cu intentia sa nu vii dea inapoi.

Pe viitor tineti minte ca orice fapta buna se plateste.
In primul caz,va puteti adresa executorului judecatoresc cu cerere de executare silita,deoarece acest act notarial reprezinta titlu executoriu.
In cel de-al doilea caz va puteti adresa instantei de judecata cu actiune in pretentii,dupa ce veti achita taxa de timbru.
spike00spiegel a scris:

Din ce stiu eu, penal ar fi abuz de incredere daca puteti dovedi ca a imprumutat banii cu intentia sa nu vii dea inapoi.

Pe viitor tineti minte ca orice fapta buna se plateste.


Nu poate fi abuz de incredere pentru ca textul legii in acest caz se refera doar la un bun mobil:

ART. 213*)-c.p.
Abuzul de încredere
Însuşirea unui bun mobil al altuia, deţinut cu orice titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept ori refuzul de a-l restitui, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 4 ani sau cu amendă.
Dacă bunul este proprietate privată, cu excepţia cazului când acesta este în întregime sau în parte al statului, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
------------
*) Curtea Constituţională, prin Decizia nr. 177/1998, a stabilit că dispoziţia "cu excepţia cazului când acesta este în întregime sau în parte al statului", prevăzută la art. 213 alin. 2, este neconstituţională.
Dar am precizat ca nu detine nici un bun mobil ori imobil,deci executorul nu are ce executa,chiar nu e nici o lege,inselaciune ceva???nu stiu....chiar poate scapa asa usor???oricum va multumesc ptr. sfat si are dreptate d-nul ori d-na "orice fapta buna se plateste,si eu am platit-o fffffffffff scump.....
Nu,daca nu are bunuri mobile sau imobile in propietate ...ramaneti cu paguba.

Alte discuții în legătură

Abuz de incredere???inselaciune??? leila81 leila81 Am imprumutat o suma mare de bani unor prieteni, cu care nu am facut nici un act notarial pentru ca eram prieteni de ceva timp si chiar ii stiam niste oameni ... (vezi toată discuția)
Inselaciune sau abuz de incredere adinanicolle adinanicolle acum 2 ani am cumparat un autoturism cu suma de 5000 euro dintr-un targ auto din tara de la o persoana care a folosit un nume nume fals la incheierea ... (vezi toată discuția)
Dovezi judecata inga_irinuca inga_irinuca asi fi foarte recunoscatoare daca ar putea cineva sa ma ajute si in cazul meu: am imprumutat o suma de 4000 euro in timp ce am fost logodita, logodnicul ... (vezi toată discuția)