avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Abuz de incredere???Inselaciune???
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Abuz de incredere???Inselaciune???

Am imprumutat o suma mare de bani unor prieteni, cu care nu am facut nici un act notarial pentru ca eram prieteni de ceva timp si chiar ii stiam niste oameni cu bani. M-am gandit si din cate mi-au spus ca e chestiune de moment, ca au de primit o suma importanta de bani in termen de 2 luni. Le-am dat banii pentru 2 luni. Dupa 2 luni au venit cu diferite motive si ma plimba asa de 7 luni si nu am vazut nici macar 1 banut din cati bani le-am dat . sa ma judec civil inseamna sa ne judecam, 10 ani de acum incolo. Pot depune o plangere la politie pe abuz de incredere sau inselaciune? Sau ce altceva as putea face?
Va mulumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:58, 20 Septembrie 2009
Puteti face plangere penala pentru abuz de incredere fiindca asta este! Dar poate dura mult si trebuie sa aveti si martori in acest sens.
Sfatul meu este sa incercati calea mai inteleapta si anume: cereti-le sa autentificati un contract de imprumut intre dvs si ei la notariat lasandu-le inca 3-6 luni termen de restituire a banilor imprumutati . In acest fel veti avea si document scris care sa ateste imprumutul.B-)
iar daca nu doresc sa mearga la notar pt a incheia acel contract de imrpumut, si un inscris sub semnatura privata , v-ar putea ajuta in vederea recuperarii ulterioare a imprumutului .
aveti grija la termenul de prescriptie . daca nu va recuperati banii in trei ani, nu o sa-i mai recuperati vreodata !! se va prescrie dreptul dvs .
Solutia avansata de colegul Mihai ,cel putin va asigura pentru viitor cadrul legal de dovada al circumstantelor in care a-ti avansat suma financiara
=D>=D> pt d-mul Mihai Grigore. V-am urmarit raspunsurile si sunt dintre cele mai bune.Felicitari
Ultima modificare: Miercuri, 9 Septembrie 2009
gyova26, utilizator
nu pentru abuz de incredere intrucat art. 213 prevede
Însusirea unui bun mobil al altuia, detinut cu orice titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept ori refuzul de a-l restitui, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 4 ani sau cu amenda.

Daca bunul este proprietate privata, cu exceptia cazului când acesta este în întregime sau în parte al statului, actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate.

Împacarea partilor înlatura raspunderea penala,

ori banii nu se incadreaza la copitolul bunuri mobile.

mergeti pe 215, dar e discutabil.

Ultima modificare: Miercuri, 9 Septembrie 2009
Roxana Zbarnea, Avocat

Alte discuții în legătură

Escrocherie dina_pop12 dina_pop12 Buna ziua ! Stiu ca aici gasesc raspunsuri competente !! Am imprumutat unei persoane fizice o suma de bani, acum un an dar fara a incheia nici un act. persoana ... (vezi toată discuția)
Inselaciune sau abuz de incredere? rocafella rocafella Buna ziua, Am o problema cu o persoana careia i-am dat o suma de bani (destul de mare) pentru a achizitiona niste produse. Persoana respectiva nu mai ... (vezi toată discuția)
Recuperare unei sume de bani imprumutata unei terte persoane lacrimidedor lacrimidedor Am imprumutat unei persoane o suma de bani acum un an, pe baza unei chitante de mana.Pesoana respectiva nu mai binevoieste sa-mi inapoieze acesi bani sub ... (vezi toată discuția)