Marți, 15 aprilie, are loc evenimentul: Reges-Online - Care sunt noutățile și cum abordăm tranziția la noul registru de evidență a salariaților.Participă →
Sunt asociat si administrator unic intr-o firma cu 2 asociati. Pe nepusa masa asociatul meu a venit si mi-a comunicat ca nu mai doreste sa continue cu prezenta firma (intre timp el si-a facut o alta firma, fara sa stiu eu) si pur si simplu mi-a aruncat in fata ca el nu mai vine (e si salariat) de maine si nici oamenii (i-a luat cu el).
Firma are datorii destul de mari si mai apare si cu ceva sume in registrul de casa.
Exista diversi oameni mai mult sau mai putin dubiosi care preiau firme cu datorii.
Ce implicatii legale (sau mai bine zis penale) are actiunea de cesionare a acestei firme? Mai exact, pot dormi linisitita daca fac pasul asta sau ma pot trezi chemata la ordine peste 1-2 ani?
Mai mult ca sigur că veţi fi chemat. Sau credeţi că aceia care preiau firme cu datorii vă plătesc contravaloarea părţilor sociale, după care, buni samariteni, se apucă să achite şi datoriile societăţii?
Luaţi legătura cu ei. Am convingerea că nu numai că nu vă vor oferi bani pentru părţile sociale cedate, dar vă vor solicita să le plătiţi dumneavoastră ca să vă scape de firmă. După care vor dispare, înainte de a face orice înregistrări la ORC. Unde tot dumneavoastră veţi figura ca asociat şi administrator, deşi cesionarii vă vor fi dat toate asigurările că, în termenul prevăzut de lege, toate modificările la registru vor fi operate.
Asta, în cazul cel mai fericit. Nu prea mare mi-ar fi mirarea dacă aţi constata că aţi rămas asociatul şi administratorul unei firme cu mult mai multe datorii decît avea la data aşazisei cesiuni. Cu o mulţime de creditori despre a căror existenţă habar nu aveaţi. Răsăriţi peste noapte, ca ciupercile.
Ideea este ca nu vreau sa am probleme pe viitor. Am studiat mai mult fenomenul si intr-adevar aveti dreptate. Dar totusi, in situatia in care semnez actele in fata avocatului, iar respectivul isi ia angajamentul prin contractul de cesiune ca preia toate obligatiile (pe care le stipulam clar, in sume, ce reprezinta) eu ce obligatii mai am?
Practica e veche si frecventa in Romania...omul mai trece firma prin 3-4 persoane si apoi pe numele vre-unui irakian care dispare rapid din tara si gata.
Sunt consient de implicatii, dar nu ma pricep, legal ce treaba mai am eu? Sistemul romanesc inca nu a gasit solutii la acest tip de "turism fiscal" si, desi stiu ca nu este corect, este o rezolvare pt situatia mea. Singura pe care o vad in acest moment. Datoriile la buget se acumuleaza in general la agentii economici mici prin anumite conjucturi total nefavorabile, marea majoritate neavand intentia de a pacali fiscul. Dar nici fiscul nu te lasa apoi, nu te intelege si nu vrea sa auda de esalonari. Mai ales in cazul meu, firma de constructii care incaseaza din an in paste, in functie de cum merge santierul...si cu criza asta...nu mai merge nimic.
Asociatul dv nu mai... vrea sa aiba de a face cu firma... Ziceti ca e salariat. De ce nu il "chemati la ordine” pt absente nemotivate? Fiind asociat, are si el raspunderi, chiar daca nu e administrator... Cedati numai partea dv de parti sociale si lasati pe celalt in "gaura neagra” – nu e nevoie de o hotarare comuna pt a ceda partile sociale? Pe de alta parte, puteti chema in instanta pe celalalt asociat – cum "a luat” oamenii cu el? (concurenta neloiala, sau ceva de acest gen). Acestia lucrau "la negru”? Trebuia sa intocmeasca niste documente pt a le face, eventual, transferul pe cealalta firma; muncitorii trebuie sa figureze cu "lichidare la zi” pe firma unde au lucrat pana la momentul in care "au fost luati”.
Cel mai corect – dar si linistitor – ar fi sa cereti lichidarea societatii. Sunteti in imposibilitate de plata, aveti datorii... Vindeti utilajele si tot ce se poate vinde...
Probabil ca lichidarea societatii v-ar costa cam tot cat v-ar costa cesiunea... in conditiile aratate de dv.
E doar o parere...
Oamenii aveau toti acte, eram in regula...de unde credeti ca am facut datoriile la buget? #-o .... Nu exista preaviz, nimic, ba mai sunt atat de prosti (ca altfel nu-i pot numi) incat mi-au facut cereri de incetare a contractului de munca incepand cu data de 01.11.2008 si le-au datat 03.11.2008, data reala la care m-au informat. Si apoi n-au mai venit pur si simplu.
Eu pot sa incerc lichidarea societatii, dar mi-e sila de birocratie si mai ales, se pot lega de mine, in conditiile in care firma nu are suficiente resurse pt a achita tot debitul. Exista si niste stocuri, dar cine le cumpara? cand? e jale. Vin controale peste controale daca lichidez, ma cauta peste tot, ma iau din urma, gasesc orice si oricum...ca asta e stilul la noi... Plus ca mai exista si ceva sume in registrul de casa care exista doar scriptic...iarasi un aspect penal....cine rapsunde pentru toate astea?!?!?
Imi doresc din tot sufletul sa rezolv mai mult decat legal, sunt om serios si vreau sa dorm linistit.
Preluatori firme
gabriel_mg
ce se intampla cu firmele preluate si in ce masura vor fi afectati vanzatorii
ce masuri ar trebui sa ia un vanzator inainte de a da in preluare o firma pt ca ... (vezi toată discuția)