avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile fara plata

Buna ziua,
sunt agajata a unei fabrici si as dori sa stiu daca angajatorul isi poate obliga tot personalul TESA sa-si ia 2 zile fara plata, chiar daca angajatul are concediu sau ore suplimentare care pot compensa cele 2 zile? Intelegem ca este criza mondiala dar totusi....

Va multumesc,
A.M.
Cel mai recent răspuns: murandr , utilizator 21:09, 5 Noiembrie 2008
Este un abuz al angajatorului si daca persista ar fi indicat sa sesizati ITM-ul pentru necompensarea orelor suplimentare sa a conecdiului neefectuat
Din pacate angajatorii incep sa recurga la tot felul de metode pentru a nu acorda salariile angajatilor.Nu e drept, nu e legal, dar poate e o solutie de a prelungii "supravietuirea";)
Se numeste,...lipsa comenzi, lipsa vanzari, criza economica, recesiune.Sau cel putin inceputul ei.
Canditi-va si la solutia mai grava. Se inchide societatea !:confused:
Daca angajatorul face asa ceva inseamna ca nu are posibilitatea sa plateasca. Daca ar acorda concediu de odihna sau liber platit pentru ore suplimentare, asta ar costa bani. De aceea recurge la concediu fara plata, pentru a incerca sa redreseza situatia economico-financiara a firmei si sa nu faca disponibilizari. Concediul fara plata se acorda se acorda, insa, la cererea salariatului si nu va poate obliga sa semnati o asemenea cerere.

Ar mai fi o solutie, data de Codul muncii (care inseamna, si ea, tot bani):
Art. 52. - (1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
d) in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
Art. 53. - (1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(2) Pe durata intreruperii temporare prevazute la alin. (1) salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Ar mai fi si CCMUNN pe anii 2007-2010, art.43(5), unde se incadreaza situatia dvs.:
Art. 43
(5) In cazul in care din motive obiective este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluarii ei, unitatea, cu acordul sindicatelor, poate acorda concediu fara plata.

Ultima modificare: Miercuri, 5 Noiembrie 2008
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
da,asa este, exact acest motiv l-au invocat, lipsa de comenzi,criza mondiala si pentru a reduce cheltuielile managementul societatii s-a gandit la acest lucru: sa ne luam 2 zile fara plata...deocamdata, cine stie cate vor mai urma.
nu, anagajatorul are toate posilitatile sa ne plateasca, este o fabrica mare cu n profit foarte mare.vor sa faca reducri de cheltuieli: cu salariile, cu transportul cu masa....si au invocat aceasta criza mondiala . am fost sfatuiti sa ne luam 2 zile fara plata ca sa nu se ajunga la disponibilizari inutile.deocamdatanu am semnat nimic in acest sens si chiar suntem curiosi cum vor reactiona daca zicem ca noi nu semnam, ce fac semneaza altii pentru noi, adica sefii
am vazut la televizor ca celor de la Dacia li s-a platit 85% dar noua...nimic
TRAIM IN ROMANIA SI ASTA NE OCUPA TOT TIMPUL!!!
va multumesc pentru raspunsul dat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata nelusar nelusar Societatea la care lucrez a trimis in concediu fara plata, pentru zece zile, o parte din angajati, din lipsa de comenzi. Va rog sa-mi spuneti daca aceasta ... (vezi toată discuția)
Zi fara plata, concediu, recuperare sau 75 la suta? vivi23ro vivi23ro sotul meu lucreaza program de 8 ore ca si electronist, a fost anuntat ca miine nu o sa fie curent la lucru si deci sa nu vina nimeni la lucru, li s a spus sa ... (vezi toată discuția)
Întreruperea activității din motive care nu țin de salariați. este legal să fie obligați să-și ia concediu de odihnă în acele perioade ? vivi23ro vivi23ro Buna ziua, m ar interesa cum sunt reglementate absentele platite in codul muncii, pt ca eu nu am gasit nimic, L a noi la intreprindere pt motive ce nu tin ... (vezi toată discuția)