Bună ziua!
Vă rog să-mi daţi câteva informaţii despre condiţiile cerute la pensionarea pt. incapacitate de muncă, mă gândesc mai întâi la :
- Ce vechime minimă, în câmpul muncii se cere,
- Dacă din 1995 nu a mai fost angajat , deci ne mai cotizand pt. sănatate, pensie..
Este vorba despre un bărbat în vârstă de 56 ani,
Din 1995 până în 2001 a lucrat in străinătate, (a întrerupt vechimea în muncă)
În 2001, la Arad a avut un accident, astfel are amputat un picior de sub genunchi, cu un ochi nu vede... A urma divorţul, nu a mai avut locuinţă- adresă stabilă..acte...
ªi-a perdut cartea de muncă, intreprinderile unde a lucrat, s-au dus... acum se străduie să aducă adeverinţe pt. reconstituirea vechimii.
În prezent nu are nici un venit.
Aş dori să-l ajutăm !
Vă mulţumesc
Cu respect
tot60
Imi pare rau, insa domnul nu poate beneficia de pensie de invaliditate daca nu a lucrat 25 de ani. Acesta este stagiul de cotizare necesar prevazut de Legea nr. 263/2010. Sa stiti, insa, ca sintagma "vechime neintrerupta in munca" nu se mai regaseste in legislatia actuala, deci nu are nicio importanta intreruperea activitatii. Practic se aduna toate perioadele lucrate.
Daca domnul a lucrat legal intr-un stat membru al UE sau cu care tara noastra are conventie in domeniul asigurarilor sociale, perioada constituie stagiu de cotizare si in Romania. In situatia in care, adunand perioadele lucrate, domnul nu realizeaza stagiul necesar de 25 de ani si daca nu realizeaza niciun venit, se poate adresa primariei pentru a beneficia de venitul minim garantat reglementat prin Legea nr. 416/2001.
Dreptul la pensie
dandumi
Buna ziua. Soacra mea are 62 de ani si lucreaza din 2001 ianuarie. Pana in 2001 a mai lucrat fictiv dar nustiu daca e contabilizat pe undeva.La citi ani ... (vezi toată discuția)