avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... dreptul la pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

dreptul la pensie

Buna ziua. Soacra mea are 62 de ani si lucreaza din 2001 ianuarie. Pana in 2001 a mai lucrat fictiv dar nustiu daca e contabilizat pe undeva.La citi ani vechime poate iesi sau citi ani trebuie sa mai lucreze pentru a iesi la pensie de drept? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: dandumi , utilizator 21:11, 3 Februarie 2009
Pentru perioada decembrie 2008 - martie 2009 , varsta standard de pensionare este de 58 ani si 6luni, stagiul complet de cotizare de 27 ani, iar stagiul minim de cotizare este de 12.
Pensia pentru limită de vârstă se acordă asiguratilor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, conditiil privind vârsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare realizat în sistemul public.
dandumi a scris:

Buna ziua. Soacra mea are 62 de ani si lucreaza din 2001 ianuarie. Pana in 2001 a mai lucrat fictiv dar nustiu daca e contabilizat pe undeva.La citi ani vechime poate iesi sau citi ani trebuie sa mai lucreze pentru a iesi la pensie de drept? Multumesc!


Cu vechimea pe care o are, soacra dvs. nu poate beneficia decat de pensie de invaliditate, daca este cazul.

In perioada decembrie 2008-martie 2009, o femeie poate beneficia de pensie pentru limita de varsta daca are varsta standard de pensionare de 58 ani si 6 luni si stagiul complet de cotizare de 27 de ani.
Soacrei dvs ii mai trebuie 4 ani pentru a avea stagiul minim de cotizare pentru aiesi la pensie ... poate a mai contabilizat ceva ani de munca lucrati la stat , la particular sau la cooperativa. Intrebati-o.
Asa cum a indicat şi domnul consilier, soacrei dumneavoastră îi mai sunt necesari 4 ani de muncă pentru a atinge stagiul minim de cotizare ce îi dă dreptul la o pensie.
Dar la stagiul de cotizare nu se adaugă nu numai timpul efectiv lucrat, ci se asimilează la stagiul de cotizare şi perioade necontributive, denumite perioade asimilate în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate, a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora.
De asemenea se consideră vechime în muncă şi se ia în considerare la stabilirea pensiei şi a celorlalte drepturi ce se acordă, în funcţie de vechimea în muncă, timpul cât o persoană, după data de 6 martie 1945, pe motive politice: b) a fost privată de libertate în locuri de deţinere în baza unor măsuri administrative sau pentru cercetări de către organele de represiune; c) a fost internată în spitale de psihiatrie; d) a avut stabilit domiciliu obligatoriu; e) a fost strămutată într-o altă localitate, în condiţiile Decretului nr. 118/1990.
Dacă soacra dumneavoastră s-a aflat într-una din situaţiile de mai sus, ar putea ajunge la stagiul minim de cotizare necesar pentru o beneficia de pensie.

VAa multumesc pt raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata mihaelacristea09 mihaelacristea09 Buna ziua, Daca imi poate da cineva un raspuns referitor la o doamna care vrea sa iasa la pensie mai devreme si care la sfarsitul anului implineste 59 ani ... (vezi toată discuția)
Care este varsta de pensionare? mary_roby20 mary_roby20 va rog sa imi spuneti in legatura cu pensionare .am pe matusa mea care a lucreat ca sticlar(- gravor) in grupa 1 din data de 1.04.1980 pana pe22.10.1998.dansa ... (vezi toată discuția)
Pensionarea la cerere mircea15032007 mircea15032007 BUNA DIMINEATA , AM O PROBLEME SI AS DORI SA AM AJUTATI SAU SA MA INDRUMATI CE PASI TREBUIE SA FAC PENTRU A DEPUNE DOSARUL DE PENSIONARE LA VARSTA . PANA ... (vezi toată discuția)