avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contract de asigurare in sistemul public de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contract de asigurare in sistemul public de sanatate

As vrea sa-mi fac o asigurare medicala la CNSAS,pana acum nu avut o asigurare,va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez si cat ar trebuii sa platesc,multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 19:25, 9 Februarie 2012
1. Este vorba de CNAS (CNSAS este cu totul altceva) sau mai corect CJAS (Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate).

2. - Conform Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (700 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 39 lei pe luna.

3. - Asadar mergeti la CJAS si incheiati un contract de asigurare.
- Sa aveti la dvs.actul de identitate si o dovada de la Fisc ca nu aveti alte surse de venituri.
Asigurarea nu o puteti face la CNSAS,ci la CNAS,respectiv CJAS sau CASMB!
CNSAS inseamna Consiliul National de Studiere al Arhivelor Securitatii...

Nu precizati daca realizati sau nu venit.In cazul in care care nu obtineti venituri impozabile,va prezentati la casa de sanatate,in vederea incheierii unui contract de asigurare cu:
-Carte de identitate/Buletin de identitate (copie).
-Adeverinta de venit de la administratia financiara pt 2007-2012 (pt. cei care platesc prima data)
-Certificat constatator de la Oficiul National al Registrului Comertului (din care sa reiasa ca nu aveti calitatea de asociat / actionar la nicio firma)
Posibil ca in functie de situatia dvs. concreta(ati lucrat inainte.ati avut somaj,ati studiat,etc)sa vi se solicite si documente suplimentare, in scopul completarii perioadei termenului de prescriptie,respectiv ianuarie 2007-februarie 2012.
Contributia lunara este in cuantum de 5,5 %din salariul minm brut pe economie,care este de 700lei.
Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2012
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare de sanatate pentru o persoana fara venituri si domiciliu pe teritoriul romaniei RalucaB22 RalucaB22 Buna ziua, as dori sa stiu daca este posibil sa obtin asigurarea sanatate de la CNAS ,in conditiile in care nu am realizat nici un venit pe teritoriul ... (vezi toată discuția)
Asigurare sanatate Pistruiatu Pistruiatu Buna, Pana pe 13 decembrie 1013 am fost pe coasiguarea sotului meu acum el numai lucreaza si vreau din ianuarie 2014 sa fiu asigurat chiar daca trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Contract de asigurare in sistemul public de sanatate dana 85 dana 85 buna ziua si un sincer la multi ani ! am o intrebare relativ simpla: as putea sa inchei un contract cu cnas pe 3 sau 6 luni pt sotul meu dar fara sa fac carte ... (vezi toată discuția)