avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale faliment client
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

faliment client

buna ziua,
am si eu urmatoarea situatie: din surse neoficiale am aflat ca un client care ne datoreaza bani a intrat in faliment ( un prieten al asociatului client este prieten cu asociatul de la firma noastra); noi ce trebuie sa facem ca sa na inscriem la masa credala? asteptam vreo instiintare ceva ca a intrat firma respectiva in faliment? ca oficial noi nu stim nimic
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 11:02, 5 Noiembrie 2008
In mod normal daca sunteti creditori ai societatii respective lichidatorul numit va va comunica data pana la care va puteti inscrie la masa credala.
Dar ca sa nu aveti surprize neplacute, pentru ca nu stiti cum si-a tinut contabilitatea clientul dvs., va sfatuiesc sa nu asteptati si sa va inscrieti la masa credala.
Da, e bine s-o faceti cat mai repede posibil.
In primul rand trebuie sa aflati oficial ca s-a declansat procedura insolventei - informatiile sunt publice - daca stiti ( si trebuie sa stiti) CUI-ul, J-ul, denumirea societatii, se poate afla in cateva minute de pe internet daca e alba sau e neagra. Sau dintr-un certificat constatator al firmei banuite a fi intrat in faliment, pe care la ORC il obtineti in 30 de minute, cu 45 de lei. Din momentul in care aflati ca este deschisa procedura, achitati o taxa de 39 de lei cumparati un timbru de 0,5 lei si le anexati la cererea de inscriere a creantei dvs pe tabloul creditorilor impreuna cu actele doveditoare ale creantei- facturi, contracte etc. Pe cerere mentionati numarul de dosar de faliment.
Nu este intelept sa asteptati sa fiti notificata de administratorul judiciar - in practica nici macar creditorii care au garantii inscrise la AEGRM nu sunt notificati, desi aceasta e sursa publica de informatii si pe care din punctul meu de vedere orice lichidator/administrator ar trebui s-o consulte pentru firmele care ii sunt incredintate.
Motivele, de obicei sunt doua: debitorul nu si-a tinut corect contabilitatea (cum vi s-a sugerat deja ca s-ar putea sa fie si cazul debitorului dvs) si mai grav, si des intalnit - NU SE PREDAU ACTELE CONTABILE ADMINISTRATORULUI JUDICIAR. Asa ca nu va bazati pe altii pentru recuperarea banilor dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum ma inscriu la masa credala. Imparatul Imparatul O firma a intrat in procedura de insolventa. Eu sunt un creditor al acesteia. Dar cum ma inscriu in masa credala, cu creanta ce are sa mi-o achite? De unde ... (vezi toată discuția)
Urgent lipsa notificare proc. insolventei Andreea.B Andreea.B Buna seara, Am si eu o probl. destul de mare. Un debitor a intrat anul trecut in luna mai in insolventa. In termen de 10 zile ar fi trebui sa predea lista ... (vezi toată discuția)
Insolventa c_oana c_oana Cum imi pot recupera creanta de la o firma care si-a cerut insolventa si nu sa prezentat cu actele la lichidator?(tin sa mentionez ca am aflat de insolventa de ... (vezi toată discuția)