avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Dreptul de autor ºi proprietatea intelectualã
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Dreptul de autor ºi proprietatea intelectualã

Doresc sa stiu daca pot da in judecata sau daca pot face ceva in cazul in care o persoana mi-a furat anumite opere, creatie proprie si pretinde ca sunt ale ei/lui.
Totul se intampla pe internet. Eu pot face dovada ca operele (proza/poezie) sunt ale mele.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 21:53, 17 Februarie 2012
In lumea virtuala se imprumuta adesea imagini, opere sau alte creatii protejate de drepturi de autor. Va trebui sa cititi legea drepturilor de autor pentru a vedea daca a avut loc o infractiune sau nu. In functie de situatia exacta, daca veti considera ca vi s-au incalcat drepturile, puteti consulta un avocat specializat in proprietate intelectuala pentru a va indruma in vederea recuperarii eventualelor daune.
Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe
Art,34
(1) Nu constituie o incalcare a dreptului de autor, in sensul prezentei legi, reproducerea unei opere fara consimtamantul autorului, pentru uz personal sau pentru cercul normal al unei familii, cu conditia ca opera sa fi fost adusa anterior la cunostinta publica, iar reproducerea sa nu contravina utilizarii normale a operei si sa nu il prejudicieze pe autor sau pe titularul drepturilor de utilizare.
(2) Pentru suporturile pe care se pot realiza inregistrari sonore sau audiovizuale ori pe care se pot realiza reproduceri ale operelor exprimate grafic, precum si pentru aparatele concepute pentru realizarea de copii, in situatia prevazuta la alin. (1), se va plati o remuneratie compensatorie stabilita prin negociere, conform prevederilor prezentei legi.

Cititi si cap.VI Limitele exercitarii drepturilor de autor.
[ link extern ]
L.C.
Da, formal e piraterie, dar atatea filme si programe sunt piratate pe internet incat politia nu se poate ocupa decat de infractiunile foarte grave de piraterie. Pentru un proces in drept civil ar trebui sa dovediti ca individul care a copiat v-a produs o paguba, de exemplu a vanzarii cartii care contine textele respective. Iar daca nu-i stiti numele, atunci e prinde orbul, scoate-i ochii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Folosirea unui soft nelicentiat muscaa muscaa Buna ziua, Care sunt riscurile la care ma supun atunci cand folosesc un soft nelicentiat?? (de exemplu o platforma de forum IPB,vBulletin etc. ) ? (vezi toată discuția)
Utilizare programe fara licenta Brokeru22 Brokeru22 lucrez la o institutie publica, si din numarul total de calculatoare jumatate nu au licenta pt windows-ul folosit. nici un calculator nu are licenta pt ... (vezi toată discuția)
Lege copyright - Închiriere jocuri video eduardvalalex eduardvalalex Intrebarea mea este referitoare strict la jocuri pentru console (PS, XBOX, WII, etc.) Pot cumpara jocuri originale pentru a le inchiria? Nu ca persoana ... (vezi toată discuția)