avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1068 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Infractiunea de Favorizare a infractorului
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Infractiunea de Favorizare a infractorului

Buna ziua. Am cateva intrebari in legatura cu intrunirea elementelor constitutive ale ale infr. legiferate de art.264 C.pen. :
1. Daca impotriva persoanei favorizate trebuie doar constatata savarsirea unei infractiuni, sau ar trebui sa existe o hotarare definitiva in cauza din care sa rezulte vinovatia acesteia?
2.Daca se specifica intr-o ordonanta de NUP, ca fapta favorizata nu ar fii fost facuta cu rea-credinta ( mai greu de demonstrat ) , presupun cu scopul stabilirii daca aceasta fapta constituie o infractiune, nu exclude insa ca fapta sa fie facuta din grava neglijenta , care este tot o forma de vinovatie.
3.Daca tergiversarea cercetarii penale ar putea fii incadrata la aceasta infractiune?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator 11:18, 10 Februarie 2012
1.Nu trebuie sa existe o hotarare judecatoreasca definitiva de condamnare

2-Infractiunea de favorizare a infractorului nu poate fi savarsita din culpa ( din neglijenta, imprejudenta ).

Forma de vinovatie este intentia directa sau indirecta.Elementul material este concretizat dintr-o actiune , dar si dintr-o inactiune ( inactiunea presupune o conduita de pasivitate a persoanei ce ii revenea o obligatie, iar prin aceasta atitudine, aceasta a nesocotit-o).


3.Neefectuarea actelor de cercetare in timp util pot reprezenta o modalitate de savarsire a infractiunii de favorizare a infractorului.


Multumesc.
alexandra.a1404 a scris:


1. Daca impotriva persoanei favorizate trebuie doar constatata savarsirea unei infractiuni, sau ar trebui sa existe o hotarare definitiva in cauza din care sa rezulte vinovatia acesteia?



De principiu, vinovatia unei persoane se stabileste doar pe baza unei hotarari judecatoresti penale.Pana la acel moment opereaza prezumtia de nevinovatie. Unul dintre elementele consstitutive ale infractiunii este vinovatia....
In doctrina penala se afirma ca fapta favorizata trebuie sa fie infractiune si nu doar o fapta prevazuta de legea penala.Ori, infractiune este atunci cand , pe langa pericolul social si prevederea in legea penala, exista si vinovatia.
Totusi, in cazul acestei infractiuni ,o persoana poate fi considerata favoriza inca de la momentul comiterii , consumarii infractiunii sau tentativei incriminate si pana in momentul executarii sanctiunii penale .
Mie mi se pare cam aiurea incriminarea in acest mod, insa, cum este vorba despre o infractiune care impiedica infaptuirea acului de justitie, care implica mai multe etape, printre care si urmarirea penala...no comment.
Actele de favorizare trebuie sa fie apte a-i asigura infractorului favorizat sustregerea de la urmarirea penala, de la judecata sau de la executareaq unei pedepse, sau sa-i asigure produsul infractiunii, adica folosul material sau moral obtinut ca urmare a comiterii infractiunii.
Fapta favorizatorului nu poate fi comisa decat cu intentie, in cele 2 modalitati.Obiectivul urmarit sau doar acceptat de favorizator, exclude culpa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuzul în serviciu versus neglijenþa în serviciu amcteam amcteam Rog frumos sa-mi explice si mie cineva avizat care este diferenta corecta dintre aceste 2 infractiuni. (vezi toată discuția)
Citatie la politie DamianDiana DamianDiana Buna seara..In cazul in care am primit citatia de a ma prezenta la Parchet in calitate de invinuit si nu ma pot prezenta,o poate face avocatul meu in prima ... (vezi toată discuția)
Infracțiune continuată din culpă NeuSamson NeuSamson Salut! Încerc de ceva timp să găsesc un exemplu de infracțiune continuată din culpă și nu reușesc. Doctrina consideră că nu sunt compatibile, dar ... (vezi toată discuția)