alexandra.a1404 a scris:
1. Daca impotriva persoanei favorizate trebuie doar constatata savarsirea unei infractiuni, sau ar trebui sa existe o hotarare definitiva in cauza din care sa rezulte vinovatia acesteia?
De principiu, vinovatia unei persoane se stabileste doar pe baza unei hotarari judecatoresti penale.Pana la acel moment opereaza prezumtia de nevinovatie. Unul dintre elementele consstitutive ale infractiunii este vinovatia....
In doctrina penala se afirma ca fapta favorizata trebuie sa fie infractiune si nu doar o fapta prevazuta de legea penala.Ori, infractiune este atunci cand , pe langa pericolul social si prevederea in legea penala, exista si vinovatia.
Totusi, in cazul acestei infractiuni ,o persoana poate fi considerata favoriza inca de la momentul comiterii , consumarii infractiunii sau tentativei incriminate si pana in momentul executarii sanctiunii penale .
Mie mi se pare cam aiurea incriminarea in acest mod, insa, cum este vorba despre o infractiune care impiedica infaptuirea acului de justitie, care implica mai multe etape, printre care si urmarirea penala...no comment.
Actele de favorizare trebuie sa fie apte a-i asigura infractorului favorizat sustregerea de la urmarirea penala, de la judecata sau de la executareaq unei pedepse, sau sa-i asigure produsul infractiunii, adica folosul material sau moral obtinut ca urmare a comiterii infractiunii.
Fapta favorizatorului nu poate fi comisa decat cu intentie, in cele 2 modalitati.Obiectivul urmarit sau doar acceptat de favorizator, exclude culpa.