avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Informaþii privind capacitatea tehnicã
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Informaþii privind capacitatea tehnicã

Aş dori să mă lămuresc într-o anumită situaţie cu privire la capacitatea tehnică şi profesională:
Se dă următoarea cerinţă:
“Cerinta obligatorie pentru executie de lucrari
• Indeplinirea in ultimii 5 ani de catre ofertant sau de catre unul din asociati a cel putin un contract de executie lucrari cu valoare finala de cel putin:” - 1000 lei;
“Dovada indeplinirii a cel putin un contract se va face prin una din urmatoarele variante: contract de executie, proces verbal de receptie partiala/finala, documente ce trebuie insotite de recomandare a beneficiarului/ clientului sau Documentul constatator prima/final (cf. HG 925/2006));”

Aş vrea să înţeleg dacă acest text poate fi interpretat că aş putea prezenta mai multe contracte cu o valoare mai mica de 1000 lei dar care cumulat să fie cel puţin egale cu valoarea de 1000 lei sau interpretez eu greşit şi ar trebui ca să prezint oricâte contracte doresc doar că în considerare se vor lua numai contractele a căror valoare este egală sau mai mare de 1000 lei/contract ?

Ce articole din lege ar trebui să citesc cu atenţie ca să mă pot lumina cu privire la aspectul mai sus menţionat?
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2012
alexandru_grigoras, utilizator
Cel mai recent răspuns: vlad nicolae , moderator 11:27, 15 Februarie 2012
In primul rand, solicitati de urgenta clarificari AC asupra cerintei. Este singura clarificare oficiala care conteaza.

In cazul in care valoarea fiecarui contract prezentat trebuie sa fie mai mare de 1000lei, cerinta este restrictiva. Vedeti Anexa 1 de la Ord 509, unde se afc precizari asupra acestor cerinte.

Indeplinirea in ultimii 5 ani de catre ofertant sau de catre unul din asociati a cel putin un contract de executie lucrari ....ca urmare, pot fi mai mult decat unul...e f. clar

Asta e clar, ce nu e clar este faptul ca se precizeaza " a carui valoare finala de cel putin(...) 1000 lei", fara ca "finala" sa fie insotita de sintagma "cumulata".
In anexa 1 la Ord 509 se recomanda:
"Această listă poate fi însoțită de cel puțin un document sau de
un număr maxim de documente [contract(e)/proces(e)
verbal(e) de recepție etc.] prin care să se confirme executarea
lucrărilor în valoare de ...
și, după caz, având o capacitate..."

fara a se preciza "in cadrul fiecarui contract prezentat".

In anuntul precizat lipseste partea a 2-a -cu maxim.

De asemenea se interzice solicitarea:
prezentarea unui contract de lucrări în valoare de minimum
X lei prin care să se fi realizat punerea în operă a minimum
Y m
2
/km/tone/etc

Din asta, eu inteleg ca importanta este executarea unor lucrari in valoare de... raportata la un numar maxim de contracte nu la un singur contract.
Nu sunt sigur, dar din cate mi-amintesc am vazut anunturi dupa sistemul nou respinse ca restrictive pe acest motiv, al formularii cu doar "...cel putin un contract".

Tocmai de aceea va recomand sa cereti clarificari, poate nu s-au exprimat bine.
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2012
vlad nicolae, moderator
Din păcate nu mai pot face solicitare de clarificări întrucât timpul de solicitare a expirat cu o zi inainte de a da acest anunţ pe forum.
Oricum pe forum am reprodus exact contextul respectivei conditii din fişa de date şi nu exista sintagma "cumulată".
puteti prezenta mai multe contracte a caror valoare insumata sa fie de 1000 lei
de asemenea, chiar daca perioada de clarificari a expirat, aut. contractanta este obligata sa va raspunda la solicitarea de clarificari inainte de data deschiderii ofertelor...important este sa mai aveti timp sa va faceti documentele

Alte discuții în legătură

Experienta similara alexandru_grigoras alexandru_grigoras Buna ziua, Am urmatoarea situatie... Se da executarea unei lucrari compusa din: lucrari hidrotehnice, lucrari de constructii civile si lucrari de drumuri. ... (vezi toată discuția)
Oferte financiare egale- criteriu de departajare Mihai86P Mihai86P Buna seara, in cazul a 2 oferte egale am ales un criteriu de departajare experienta ofertantului din ultimi 3 ani, este un criteriu restrictiv? Va multumesc (vezi toată discuția)
Experienta similara alexandru_grigoras alexandru_grigoras Buna ziua! Se da urmatoarea potentiala situatie: Autoritatea Contractanta solicita demonstrarea experientei similare sa zicem in valoare de cel putin ... (vezi toată discuția)