Buna ziua,
La infiintarea unei firme am incheiat un contract de concesiune cu o alta firma pentru o hala si terenul aferent acesteia. Contractul de concesiune l-am depus la ORC pentru infiintarea de firma. Cei de acolo nu au obiectat nimic referitor la titulatura. Pe aceasta firma am depus un proiect pentru obtinerea de finantari nerambursbile masura 312 - FEADR. Dupa ce am depus proiectul, la informatii suplimentare mi se spune ca nu e bun contractul de concesiune( ca si titulatura - contract de concesiune, facand referire la legea 219. In ghidul solicitantului si in fisa masuri nu exista nici o referire la legea 219. Se spune ca spatiul si terenul trebuie sa fie in proprietate sau concesiune. Doresc sa stiu daca titulatura folosita la contractul incheiat intre cele doua societati este corecta si daca contractul de concesiune intre cele doua firme este unul legal. Va multumesc.
Probabil că au luat în considerare faptul că dreptul de concesiune este un drept real, drept care nu poate avea ca izvor decît legea. Ori, legea reglementează dreptul de concesiune ca purtînd asupra unor bunuri aparţinînd patrimoniului (public sau privat) al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale.
S-ar pune problema dacă un astfel de drept real s-ar putea naşte prin voinţa părţilor. Sunt tentat să cred că nu. Părţile nu pot crea, prin voinţa lor, alte drepturi reale decît cele reglementate de lege. Ori, legea reglementează limitativ acest drept real, în considerarea unor anume bunuri şi servicii şi în considerarea proprietarului lor.
Ar putea fi o explicaţie a refuzului de a accepta contractul ca temei al dreptului dumneavoastră asupra acelui teren.
Puteţi încheia, eventual, un contract de uzufruct asupra terenului, cu specificarea dreptului de a construi şi cu soluţionarea, prin contract, a situaţiei juridice a construcţiilor la încetarea uzufructului.