avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale concesiunea unui teren intre doua persoane juridice ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

concesiunea unui teren intre doua persoane juridice private

Salutari!

Nu stiu cine s-a intalnit cu un astfel de caz. Ideea e simpla: din motive independente, intre doua persoane juridice private trebuie sa se incheie un contract de concesiune pentru un teren.

Intrebarea mea este: Concedentul poate fi si o persoana juridica privata? O firma care detine un teren il poate concesiona? Daca da, unde este reglementat un astfel de contract de concesiune privat-privat pentru un teren?

Va multumesc pentru timpul acordat!


PS: va rog sa intelegeti ca am cautat inainte pe internet, dar, din pacate, singura mentionare a unui posibil concedent privat am gasit-o numai in acest link, care nu stiu cat de credibil este: [ link extern ]

Cel mai recent răspuns: elmaxtra , utilizator 15:26, 10 Aprilie 2011
După părerea mea, nu.

Dreptul de concesiune este un drept real, derivat din dreptul de proprietate publică. Prin lege, el a fost extins asupra bunurilor proprietate privată a statului şi unităţilor administrativ-teritoriale. El nu poate fi constituit de persoane de drept privat, care au în patrimoniul lor doar drepturile reale prevăzute de codul civil.

De altfel, chiar şi contractul de concesiune este privit ca un contract administrativ, iar nu civil.

Accept argumente contra! X-(

;)

Liviu S.Bordaş
Din punctul meu de vedere puteti sa-l botezati concesiune.
Dar daca ar vrea cineva sa afle natura juridica a unui astfel de contract, tot... locatiune ar iesi. Sau un contract nenumit (aici termenul nenumit nu are intelesul obisnuit, ci intelesul de contract care nu beneficiaza de o reglementare specifica, aplicandu-i-se regulile generale ale obligatiilor si nu regulile aplicabile contractului cu care pare ca seamana).
Ultima modificare: Miercuri, 12 Noiembrie 2008
romascanu, moderator
Multumesc pentru raspunsuri.

Insa nu se doreste o concesiune doar ca botez si atat, se vrea o concesiune in regula dpdv legal. Speta e relativ simpla: srl-ul A detine terenul, si alt srl B foloseste o parte din acest teren. Daca srl-ul B face dovada ca terenul pe care isi desfasoara acitivitatea este concesionat, atunci beneficiaza de anumite facilitati. Se poate face un astfel de contract de concesiune de la A spre B?

Scrie undeva in lege cum ca concesiunea nu se poate aplica la persoanele private? Imi poate da cineva o referinta ce legi reglementeaza concesiunea, mi-ar fi de folos un studiu individual. Precizez ca nu sunt nici pe departe vreun specialist. Multumesc!
L.219/1998.

Orice curs de drepturi reale (vezi L.Pop)


Liviu S.Bordas
Constitutia (art 136).

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 54 din 28 iunie 2006 privind regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publică, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 569 din 30 iunie 2006

Lege nr. 22 din 11/01/2007
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 35 din 18/01/2007
Intrare in vigoare: 21/01/2007
pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 54/2006 privind regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publică

etc...

In dreptul nostru este consacrat principiul libertatii de vointa in materie contractuala:
- Conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante - art 969 c. civ.
- Nu se poate deroga prin conventii ...de la legile care reglementeaza ordinea publica si bunele moravuri.

Adica, subiectele de drept (intre care si societatea A si B de mai sus) sunt libere sa incheie orice fel de conventii (in care sa prevada orice le trece prin cap) atata timp cat respecta ordinea publica (notiune destul de controversata si oricum variabila in raport cu exigentele vietii sociale, economice si politice la un moment dat) morala si normele imperative. (bunoara, conventia asta nu poate sa aiba ca obiect droguri ca iese trafic si ma salta careva).

Daca acesta conventie beneficiaza de o reglementare specifica, cum ar fi regulile din materia contractului de vanzare - cumparare, eu pot sa fac un contract slabut care (pentru ce-am uitat eu sa scriu in el) se completeaza cu regulile din materia vanzarii.
Dar daca contractul meu e Struto-camila (de pilda, contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere - cel mai la indemana exemplu de struto-camila inventata de notari) incepe balciul interpretarii: Ce fel de contract e asta? Ii aplic regulile vanzarii sau regulile generale ale obligatiilor pentru ca el doar seamana cu o vanzare, dar nu prea e., iar contractul de intretinere nu beneficiaza de o reglementare specifica (desi el se practica in virtutea principiului libertatii de vointa in materie contractuala despre care vorbeam mai sus).

In concluzie, dvs, puteti inventa un "contract de concesiune privat-privat" , dar sa nu va asteptati sa i se aplice regulile din actele normative de mai sus in completarea a ceea ce ati uitat dvs. sa scrieti in el.

Si apoi fiind vorba de facilitati (nu stiu despre ce facilitati vorbiti) trebuie mare atentie...

Sa incerc un exemplu absurd:
- pot sa fac un copil din lut? (cine va impiedica sa va exersati abilitatile artistice)
- pot sa obtin pentru acest copil alocatie? (pai nu, ca nu e o persoana, e o statuie).

Asa ca trebuie vazut la ce se refera exact facilitatile acelea, ca sa nu se trezeasca maine cineva si sa spuna: i-a marca matale banu' inapoi ca povestea asta scrisa pe hartie e orice da' nu-i concesiunea pentru care se puteau acorda facilitatile.


PS: asta e abrogata.

themis a scris:

L.219/1998.

Ultima modificare: Joi, 13 Noiembrie 2008
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Legislatie ref. contract de concesiune elmaxtra elmaxtra Ma intereseaza sa stiu daca se pot realiza parteneriate intre 2 societati pentru o concesiune locatie privat-privat , in vederea realizarii de investitii, ... (vezi toată discuția)
Despagubiri pentru ingradirea dreptului de proprietate AB AB Conducta de apa pe teren proprietate privata. Cum se pot obtine despagubiri si in ce cuantum pentru impunerea de catre Regia Autonoma de Apa a unei zone de ... (vezi toată discuția)
Construire anexa la o cladire concesionata din domeniul public al primariei chiru1984 chiru1984 Buna ziua, Daca persoana care a concesionat doreste sa construiasca o anexa lipita de cladire are nevoie de aprobarea concedentului (in cazul nostru ... (vezi toată discuția)