Constitutia (art 136).
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 54 din 28 iunie 2006 privind regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publică, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 569 din 30 iunie 2006
Lege nr. 22 din 11/01/2007
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 35 din 18/01/2007
Intrare in vigoare: 21/01/2007
pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 54/2006 privind regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publică
etc...
In dreptul nostru este consacrat principiul libertatii de vointa in materie contractuala:
- Conventiile
legal facute au putere de lege intre partile contractante - art 969 c. civ.
- Nu se poate deroga prin conventii ...de la legile care reglementeaza ordinea publica si bunele moravuri.
Adica, subiectele de drept (intre care si societatea A si B de mai sus) sunt libere sa incheie orice fel de conventii (in care sa prevada orice le trece prin cap) atata timp cat respecta ordinea publica (notiune destul de controversata si oricum variabila in raport cu exigentele vietii sociale, economice si politice la un moment dat) morala si normele imperative. (bunoara, conventia asta nu poate sa aiba ca obiect droguri ca iese trafic si ma salta careva).
Daca acesta conventie beneficiaza de o reglementare specifica, cum ar fi regulile din materia contractului de vanzare - cumparare, eu pot sa fac un contract slabut care (pentru ce-am uitat eu sa scriu in el) se completeaza cu regulile din materia vanzarii.
Dar daca contractul meu e Struto-camila (de pilda, contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere - cel mai la indemana exemplu de struto-camila inventata de notari) incepe balciul interpretarii: Ce fel de contract e asta? Ii aplic regulile vanzarii sau regulile generale ale obligatiilor pentru ca el doar seamana cu o vanzare, dar nu prea e., iar contractul de intretinere nu beneficiaza de o reglementare specifica (desi el se practica in virtutea principiului libertatii de vointa in materie contractuala despre care vorbeam mai sus).
In concluzie, dvs, puteti inventa un "contract de concesiune privat-privat" , dar sa nu va asteptati sa i se aplice regulile din actele normative de mai sus in completarea a ceea ce ati uitat dvs. sa scrieti in el.
Si apoi fiind vorba de facilitati (nu stiu despre ce facilitati vorbiti) trebuie mare atentie...
Sa incerc un exemplu absurd:
- pot sa fac un copil din lut? (cine va impiedica sa va exersati abilitatile artistice)
- pot sa obtin pentru acest copil alocatie? (pai nu, ca nu e o persoana, e o statuie).
Asa ca trebuie vazut la ce se refera exact facilitatile acelea, ca sa nu se trezeasca maine cineva si sa spuna: i-a marca matale banu' inapoi ca povestea asta scrisa pe hartie e orice da' nu-i concesiunea pentru care se puteau acorda facilitatile.
PS: asta e abrogata.
themis a scris:
L.219/1998.