avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 119 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere impotriva unui judecator pentru aplicarea ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere impotriva unui judecator pentru aplicarea neunitara a legii

Se poate face plangere penala unui judecator care nu respecta practica existenta cu privire la incadrarea unei fapte penale? Stiu ca CEDO condamna practica neunitara a instantelor, incalcandu-se totodata si art 16 din Constitutie.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:14, 10 Februarie 2012
Practica nu este un izvor de drept. Practica trebuie sa fie unificata in cadrul unui recurs in interesul legii, solutionat printr-o decizie a I.C.C.J.
Aveti dreptul de a face aceasta plangere desi nu cred ca judecatorul va pati ceva.Ma refer strict la dreptul dvs. de a va plange si nu ca veti rezolva ceva.
Poate sa motiveze foarte bine solutia sa.
Este insa frustrant sa pronunte o solutie contrara practicii judiciare si motivata aiurea.

Pot exista insa situatii in care procatica minoritara sa fie mai corecta din punctul meu de vedere si sub aspect juridic decat practica majoritara.
Sunt si instante care se bazeaza numai pe practica judiciara si cand se afla in fata unui caz atipic si cu caracter de noutate se afla in mare incurcatura.

Referitor la CEDO ceea ce ziceti dvs. este valabil in civil.In materie penala nu imi aduc aminte sa fi intalnit o situatie de acest gen.
Poate exista insa o discutie in acest sens si in materie penala daca dureaza prea mult timp pana sa devina practica unitara, adica pana sa se intervina cu un recurs in interesul legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

practica judiciara libstrers libstrers salut, sunt student la drept si as avea o intrebare pentru cei ce ma pot ajuta. Tocmai citeam la procedura penala, printre masurile premergatoare sedintei ... (vezi toată discuția)
Practica judiciara ludeea ludeea Buna ziua, Daca vreau sa depun practica judiciara la un dosar in instanta trebuie sa depun doar la instanta sau un exemplar pentru instanta si unul pentru ... (vezi toată discuția)
Societate comerciala radiata parte vatamata si parte civila rrocambole rrocambole Administratorul unei societati comerciale X, cu aprobarea actionarului majoritar, a comis mai multe infractiuni prin care societatea comerciala a fost ... (vezi toată discuția)