DIN APRILIE 2007 SOTUL MEU PLATESTE PENSIE ALIMENTARA 1/4 DIN VENITUL NET LUNAR.IN 2007 NE-AM CASATORIT.IN DECEMBRIE S-A NASCUT AL DOILEA COPIL.DIN MARTIE A IESIT IN CONCEDIU DE PATERNITATE'EU NU AVEAM VECHIMEA NECESARA PT A IESI.LA INTREPRINDERE NI S-A COMUNICAT CA PENSIA SE SISTEAZA PE ACEASTA PERIOADA.CA NU POATE SA PLATEASCA DIN INDEMNIZATIACOPILULUI.IN AUGUST 2008 FOSTA SOTIE IA TRIMIS DOSAR LA PROCURATURA,DUPA ACEEA LAU TRIMIS LA POLITIA DIN LOCALITATEA DE DOMICILIU.POLITIA LA OBLIGAT SA ACHITE 800 LEI CAT CEREA FOSTA SOTIE.AM PLATIT INDEMNIZATIA SI ALOCATIA PE LUNA SEPTEMBRIE PT A NU FACE PUSCARIE.CE TREBUIE FACUT PENTRU A SE CALCULA O PENSIE FIXA,EFECTIV NOI NU STIM CAT TREBUIE PLATIT LUNAR SI TINAND CONT CA ARE ALDOILEA COPIL.VENITUL NOSTRU ESTE DE 800 RON(INDEMNIZATIA SI ALOCATIA).ESTE LEGAL SA PLATIM DIN INDEMNIZATIE?POLITIA MA OBLIGA PE MINE SA MA ANGAJEZ S-AI PLATESC PENSIA SOTULUI.VA MULTUMESC ASTEPT UN RASPUNS URGENT CA POATE-I DESCHIDE IARASI UN DOSAR.
Obligatia legala de intretinere este una personala , in sensul ca aceasta incumba numai fostului sot .
Deci dvs nu sunteti indrituita efectiv a achita pensia de intretinere.
Aceasta obligatie legala , daca exista, trebuie mentionata intr- o hotarare judecatoreasca , ea fiind stabilita numai de catre instanta de judecata , fiind precizat in acest sens si plafonul acesteia , cuantumul prevazut de lege .
Daca nu mai exista hotarare judecatoreasca cu privire la obligatia de intretinere , in sensul ca ea a fost sistata , aceasta obligatie se stinge .In schimb , fosta sotie poate introduce oricand o actiune avand ca obiect recalcularea acesteia !
Sotul poate face o cerere la Judecatorie si sa solicite micsorarea "pensiei de intretinere" invocand faptul ca mai are in intretinere inca un minor, precum si stabilirea obligatiei de intretinere in suma fixa.Daca sotul nu are nici un venit, trebuie sa se faca dovada cu o adeverinta de la Administratia locala in acest sens.Se va stabili obligatia de intretinere in suma fixa, raportata la salariul minim pe economie.
Legal, nu va poate obliga pe dvs. numeni sa platiti aceasta obligatie de intretinere stabilita in sarcina sotului dvs.
Cred insa ca pentru a nu mai raspunde penal sotul dvs.(neplata timp de doua luni consecutiv a obligatiei de intretinere reprezinta infractiunea de abandon de familie) si probabil pentru a solutiona o plangere penala in acest sens, politia in mod abuziv vrea sa va ia aceasta declaratie.Va sfatuiesc sa nu dati aceasta declaratie insa sotul sa achite obligatia de intretinere.
Daca in prezent, obligatia de intretinere este de 1/4 din venitul minim pe economie, impartiti venitum minim pe economie la 4 iar suma rezultata va fi "obligatia legala de intretinere" ce trebuie platita lunar de sotul dvs.Sotul sa trimita aceasta suma fostei sotii, lunar prin mandat postal.