Am primit decizia de concediere conform art 65 (1) pe data de 11.01.2012 cu termen de preaviz de 20 de zile (pana pe 08.02.2012).
Pe perioada preavizului nu am fost chemati (in cazul meu,aflandu-se si alte persoane) la servici,motivandu-se ca nu este nevoie de noi in aceasta perioada.
Am primit drepturile aferente lunii decembrie si banii pe concediu neefectuat pe anul trecut.
Astazi am fost informat ca mai am de primit doar banii care mi se cuvin doar pana a data de 11.01.2012 (data la care am primit decizia de concediere)
Este indreptatit angajatorul sa nu plateasca drepturile salariale aferente perioadei de preaviz,motivand faptul ca nu ne-a chemat la servici?Sau se poate folosi de acest pretext pentru a invoca alte cauze (tinand cont ca ne-a comunicat doar verbal ca nu este nevoie de noi in perioada de preaviz).
Mentionez ca nu am cerut decat drepturile salariale la zi,nesolicitand salariu compensatoriu.
1. Pe perioada de preaviz contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele. Asadar, angajatorul este obligat sa va plateasca , iar dvs sa prestati activitatea.
2 Deoarece nu s-a solicitat prezenta dvs la locul de munca pe perioada preavizului, iar acest lucru nu este prevazut intr-un document emis de catre angajator incumba faptul ca pe aceasta perioada angajatorul posibil sa va fi pontat absent nemotivat ...ceea ce face sa primiti drepturile salariale numai pana la data intrarii in preaviz.
Interesanta optiune. Am crezut ca a facut acest lucru din bunavointa,fara a premedita ceva.
Acum imi dau seama ca am fost destul de naiv sa accept asta.
Imi pare rau pentru situatia dvs ... insa puteti actiona in instanta pe angajator , dar ca sa aveti sanse de castig ar trebui sa dovediti intelegerea verbala privind aspectul ca nu acesta a decis ca nu este necesara prezenta dvs la locul de munca pe perioada preavizului ....
Inca o intrebare,va rog,daca sunteti amabil.
Sa presupunem ca figuram ca nemotivati (desi,repet am fost anuntati ca putem lipsi in perioada de preaviz),asta ar implica alte sanctiuni?
Banuiesc ca oricum nu o sa primesc banii pentru aceasta perioada.De salariu compensatoriu nici nu poate fi vorba.Macar sa stiu la ce sa ma astept.
Da, ar fi implicat si aplicarea unei sanctiuni disciplinare , inclusiv desfacerea disciplinara a c.i.m. ... insa, angajatorul nu este obligat sa ia o asemenea masura ...posibil sa fi adoptat varianta pontarii ca fiind absent nemotivat ...
Ar mai fi o varianta , solicitati angajatorului eliberarea actelor care va sunt necesare pentru somaj , si anume : adev. de vechime, adev.pentru somaj, decizia de concediere ... in adev. de vechime ar trebui sa mentioneze despre aceste absente nemotivate ...