avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu pentru cresterea copilului

BUNA ZIUA, AS AVEA O INTREBARE, SI SPER CA MA POATE LAMURI CINEVA, IN LEGATURA CU NOUA LEGISLATIE LEGATA DE PLATA CONCEDIULUI DE MATERNITATE.
IN PREZENT SUNT ANGAJATA LA O SOCIETATE DE 7 LUNI CU UN CONTRACT DE MUNCA CU TIMP PARTIAL, SI UN SALAR BRUT DE 250 RON.
DACA RAMAN INSARCINATA,AS VREA SA STIU DACA VOI BENEFICIA DE PLATA MATERNITATI SI CE SUMA?
CUM MI SE VA CALCULA MATERNITATEA?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:23, 5 Noiembrie 2008
1. Va rog nu mai scrieti cu majuscule si sublinieri intrucat constituie abatere de la regulament! Nici nu mai spun de faptul ca trebuia mai intai sa cautati daca s-a mai discutat aceasta tema - e plin de raspunsuri la asemenea intrebari.

2. Nu va calculeaza nimeni "maternitatea", maternitatea e o stare de fapt

3. E vorba de concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani, pentru care conditia este sa fi platit impozit pe venitul profesional timp de 12 luni anterioare nasterii. Daca inainte de cele 7 luni nu ati platit impozit si nici nu ati fost intr-o perioada asimilata (somera, studenta, etc), nu veti beneficia de aceasta indemnizatie.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Noiembrie 2008
ContSters20980, utilizator
In primul rand va rugam sa nu mai scrieti ca majuscule, este obositor si contravine regulamentului.
Veti beneficia de concediu pentru crestere si ingrijire copil, daca aveti 12 luni anterior nasterii copilului venituri supuse impozitului pe venit. Adiaca, daca lucrati cu forme legale, indiferent ca lucrati cu norma intraga sau nu.
Concediul de maternitate este de 126 de zile ce se acorda fie anterior nasterii copilului cu conditia de a se pastra 42 de zile dupa nastere, sau se pot lua toate dupa nastere.
Cred ca este vorba de indemnizatia de maternitate .... Cuantumul indemnizaţiei de maternitate reprezintă 85% din baza de calcul.
Baza de calcul a indemnizaţiei se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din 12 luni din care se constituie stagiu de cotizare, plafonat la limita a 12 salarii, minim brut pe ţară, la care s-a plătit contribuţia. (salariu/nr. de zile lucrătoare a celor 6 luni)
În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni sunt şi perioade asimilate ca au fost în concediu medical perioadă când s-a plătit sănătatea din alte surse, se i-au în calcul următoarele venituri – salariu minim brut pe ţară sau cuantumul pensiei de invaliditate de care a beneficiat persoana.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie concediu prenatal si postnatal Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti, daca se poate, in urmatoarele situatii: Incapand cu jumatatea lunii mai una dintre salariate intra in concediu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil andreeeana andreeeana Buna ziua, va rog sa-mi spuneti, daca o mamica ( invatatoare la clasa zero) are contract de munca incepand cu 1 Septembrie si naste la sfarsitul lunii ... (vezi toată discuția)
Prenatal și indemnizația de creștere a copilului lorennnaaa lorennnaaa Sunt salariata de 8 ani cu venit variabil între 2000-2500 lei. As vrea sa știu care sunt condițiile de obtinere a prenatalului și indemnizației și ce ... (vezi toată discuția)