BUNA ZIUA, AS AVEA O INTREBARE, SI SPER CA MA POATE LAMURI CINEVA, IN LEGATURA CU NOUA LEGISLATIE LEGATA DE PLATA CONCEDIULUI DE MATERNITATE.
IN PREZENT SUNT ANGAJATA LA O SOCIETATE DE 7 LUNI CU UN CONTRACT DE MUNCA CU TIMP PARTIAL, SI UN SALAR BRUT DE 250 RON. DACA RAMAN INSARCINATA,AS VREA SA STIU DACA VOI BENEFICIA DE PLATA MATERNITATI SI CE SUMA?
CUM MI SE VA CALCULA MATERNITATEA?
1. Va rog nu mai scrieti cu majuscule si sublinieri intrucat constituie abatere de la regulament! Nici nu mai spun de faptul ca trebuia mai intai sa cautati daca s-a mai discutat aceasta tema - e plin de raspunsuri la asemenea intrebari.
2. Nu va calculeaza nimeni "maternitatea", maternitatea e o stare de fapt
3. E vorba de concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani, pentru care conditia este sa fi platit impozit pe venitul profesional timp de 12 luni anterioare nasterii. Daca inainte de cele 7 luni nu ati platit impozit si nici nu ati fost intr-o perioada asimilata (somera, studenta, etc), nu veti beneficia de aceasta indemnizatie.
In primul rand va rugam sa nu mai scrieti ca majuscule, este obositor si contravine regulamentului.
Veti beneficia de concediu pentru crestere si ingrijire copil, daca aveti 12 luni anterior nasterii copilului venituri supuse impozitului pe venit. Adiaca, daca lucrati cu forme legale, indiferent ca lucrati cu norma intraga sau nu.
Concediul de maternitate este de 126 de zile ce se acorda fie anterior nasterii copilului cu conditia de a se pastra 42 de zile dupa nastere, sau se pot lua toate dupa nastere.
Cred ca este vorba de indemnizatia de maternitate .... Cuantumul indemnizaţiei de maternitate reprezintă 85% din baza de calcul.
Baza de calcul a indemnizaţiei se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din 12 luni din care se constituie stagiu de cotizare, plafonat la limita a 12 salarii, minim brut pe ţară, la care s-a plătit contribuţia. (salariu/nr. de zile lucrătoare a celor 6 luni)
În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni sunt şi perioade asimilate ca au fost în concediu medical perioadă când s-a plătit sănătatea din alte surse, se i-au în calcul următoarele venituri – salariu minim brut pe ţară sau cuantumul pensiei de invaliditate de care a beneficiat persoana.