avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Refacturare utilitati - temei legal
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Refacturare utilitati - temei legal

Buna ziua,
O in trebare scurta, carei din pacate nu stiu sa ii dau de capat:
in cadrul uni contract de locatiune (sau sublocatiune) comerciala, este legala emiterea unei facturi reprezentand contravaloarea utilitatilor de catre locatorul care nu este furnizor de astfel de utilitati, ci doar refactureaza?
Daca da, care este temeiul legal exact?

Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: anaani , utilizator 14:44, 22 Iunie 2011
Temeiul legal este insusi contractul. Este doar necesar ca doar sa se refactureze utilitatile , nu sa se includa vreu adaos comercial, pentru ca este ilegal. Facura trebuie sa fie insotita de o copie a facturii furnizorului de utilitati.
In general contractele de locatiune si /sa sublocatiune au doua componente, din punct de vedere al pretului, respectiv chiria propriu zisa si consumurile proprii chiriasului, pe care acesta se obliga sa le plateasca.
Problema este la cel care refactureaza care in mod normal nu are voie sa obtina venituri pe activitati care nu le are in obiectul de activitate si nu este autorizat pt acestea. Sfatul este ca proprietarul sa factureze aceste "utilitati" tot sub forma de chirie la o valoare egala cu utilitatile consumate.
bioenergeta a scris:

Temeiul legal este insusi contractul. Este doar necesar ca doar sa se refactureze utilitatile , nu sa se includa vreu adaos comercial, pentru ca este ilegal. Facura trebuie sa fie insotita de o copie a facturii furnizorului de utilitati.

Buna ziua,
am si eu o situatie in care proprietarul spatiului refactureaza utilitatile cu un adaos de 4% , pentru ca asa a prevazut in contract .- am inteles ca nu este legal ... m-ar interesa care este actul normativ care interzice adaosul comercial la refacturarea utilatilor.
Multumesc frumos pentru ajutor !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Monografie contabila refacturare utilitati catre chiriasi oliviaUC oliviaUC Buna ziua, O firma al carei obiect de activitate este inchirierea de spatii inregistreaza, conform contractului comercial, 2 tipuri de venit: - din ... (vezi toată discuția)
Refacturarea utilitatilor anaderol anaderol Refacturam utilitatile la gaz, apa, energie pe factura de chirie sub denumirea servicii. Dar conform legii 351/14.07.2004 nu avem dreptul sa vindem gaz, ba ... (vezi toată discuția)
Contract comodat refacturare utilitati societati alinutza81_23_11 alinutza81_23_11 Buna ziua. De curand o firma la care tin evidenta contabila, ( x ) si-a mutat sediul social in chirie , la o alta societate. sa zic Y ...Intre cele 2 ... (vezi toată discuția)