avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale contract comodat refacturare utilitati societati
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

contract comodat refacturare utilitati societati

Buna ziua.

De curand o firma la care tin evidenta contabila, ( x ) si-a mutat sediul social in chirie , la o alta societate. sa zic Y ...Intre cele 2 exista un contract de comodat , astfel ca x plateste utilitatile ( curent electric) firmei y , pe baza acestui contract.
Nu stiu daca e corect cum am gandit, si as vrea sa imi dati un sfat. tin sa precizez ca am mai folosit metoda asta si nimeni nu a avut nimic de obiectat.

Cum nu pot introduce factura de utilitati in conta , a firmei Y , am zis ca aceste utilitati sa fie refacturate . Adica firma Y sa ii taie firmei X o factura prin care sa ii refactureze aceste utilitati .
Contabila firmei Y zice ca nu e legal sa refacturezi aceste utilitati... zice dansa, e ca si cum Y ii vinde lui X curent electric...

Cum este corect sa procedez?, pentru ca eu in contabilitate trebuie sa introduc atat datoria de plata , cat si plata efectiva , nu pot inregistra doar plata ...
Cel mai recent răspuns: LILI25 , utilizator 11:56, 10 Ianuarie 2012
Firma Y nu vinde curent ci refactureaza, trebuie sa intocmeasca factura pentru consumul de utilitai conform prevederilor art... din contractul de comodat.
Acestea sunt expllcatiile de pe factura pe care are obligatia sa o intocmeasca conform contractului
in consecinta este corect , ca firma Y sa refactureze curentul electric , pe baza contractului de comodat ......

ca doamna contabila tine sus si tare , ca de fapt e o vanzare de curent electric... ceea ce e ilogic ..

pe factura taiata de y Lui X scrie : cv energie electrica facturata cf contract comodat .nr.....
Pentru a nu mai avea probleme macar in viitor va sfatuiesc sa se faca o aditie la contractul de comodat prin care i se permite comodantului sa-si incheie singur, direct contracte cu furnizorii de utilitati.
Dar puteti pana atunci sa mergeti pe varianta perfect legala aratata mai sus de catre lenya.
Am si eu o problema asemanatoare, dar la mine este vorba de gaze.
In contractul de comodat scrie :"Comodatarul se obliga: .... sa monteze aparate de masura pentru citirea consumurilor la utilitati si sa plateasca contravaloarea lor."
Pana la aceasta data nu s-a montat nici un aparat de masura iar proprietarul ne-a facturat utilitati, iar la spatele facturii a anexat factura de gaze.
Contabilul sef imi cere "temeiul legal in baza caruia se factureaza"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Societate prestatoare de servicii medicale simiondan simiondan Buna ziua ! Ma poate ajuta cineva cu 2 probleme ? Ele ar fi : 1. O firma care are drept activitate prestarea de servicii medicale ,cod caen 8622 , poate ... (vezi toată discuția)
Refacturarea energiei electrice si a gazelor naturale duce la lichidarea societatii? Adrian Copil Adrian Copil Societatea X a stat in chirie la societatea Y, chiria toata au achitat-o odata, urmand sa achite utilitatile lunar. Contractele de utilitati erau facute pe ... (vezi toată discuția)
Inregistrare utilitati pe firma care administreaza imobilul? ionela11 ionela11 Buna ziua, Firma care administreaza un imobil pentru alta societate primeste lunar facturile de utilitati (gaz, curent etc.), dar aceste facturi sunt pe ... (vezi toată discuția)