De curand o firma la care tin evidenta contabila, ( x ) si-a mutat sediul social in chirie , la o alta societate. sa zic Y ...Intre cele 2 exista un contract de comodat , astfel ca x plateste utilitatile ( curent electric) firmei y , pe baza acestui contract.
Nu stiu daca e corect cum am gandit, si as vrea sa imi dati un sfat. tin sa precizez ca am mai folosit metoda asta si nimeni nu a avut nimic de obiectat.
Cum nu pot introduce factura de utilitati in conta , a firmei Y , am zis ca aceste utilitati sa fie refacturate . Adica firma Y sa ii taie firmei X o factura prin care sa ii refactureze aceste utilitati .
Contabila firmei Y zice ca nu e legal sa refacturezi aceste utilitati... zice dansa, e ca si cum Y ii vinde lui X curent electric...
Cum este corect sa procedez?, pentru ca eu in contabilitate trebuie sa introduc atat datoria de plata , cat si plata efectiva , nu pot inregistra doar plata ...
Firma Y nu vinde curent ci refactureaza, trebuie sa intocmeasca factura pentru consumul de utilitai conform prevederilor art... din contractul de comodat.
Acestea sunt expllcatiile de pe factura pe care are obligatia sa o intocmeasca conform contractului
Pentru a nu mai avea probleme macar in viitor va sfatuiesc sa se faca o aditie la contractul de comodat prin care i se permite comodantului sa-si incheie singur, direct contracte cu furnizorii de utilitati.
Dar puteti pana atunci sa mergeti pe varianta perfect legala aratata mai sus de catre lenya.
Am si eu o problema asemanatoare, dar la mine este vorba de gaze.
In contractul de comodat scrie :"Comodatarul se obliga: .... sa monteze aparate de masura pentru citirea consumurilor la utilitati si sa plateasca contravaloarea lor."
Pana la aceasta data nu s-a montat nici un aparat de masura iar proprietarul ne-a facturat utilitati, iar la spatele facturii a anexat factura de gaze.
Contabilul sef imi cere "temeiul legal in baza caruia se factureaza"