Potrivit art. 30 din Codul familiei, bunurile dobândite în timpul căsătoriei sunt bunuri comune.
Prezumţia relativă a achiziţionării bunurilor cu contribuţia egală a soţilor poate fi infirmată prin orice mijloc de probă, de oricare din părţi care, la împărţeală, ar pretinde o contribuţie mai mare.
Cotele de contribuţie ale soţilor la dobândirea bunurilor comune se analizează numai până la desfacerea căsătoriei în mod irevocabil.
Ceea ce foştii soţi au achitat, din surse proprii, după desfacerea irevocabilă a căsătoriei, – le conferă dreptul de creanţă, în limita părţilor din debit achitate de fiecare, iar nu cote de proprietate.
E-hei-hei!... E greu de dat o solutie astfel, ca sunt multe amanunte deosebit de importante... Un an sotul nu a avut venit, dar a construit la casa? Iar in rest, cum au fost veniturile celor doi soti?
Mosteniri sau alte donatii de la alte rude au fost?
Si tot asa...
Parintii au un drept de creanta fata de voi, sotii... ambii soti... daca pot dovedi ca v-au imprumutat banii.
Daca i-au donat, depinde cui i-au donat, ca pare ca amandurora, dar,. repet, depinde de multe amanunte de fapt... si de posibilitati de dovedire...
In toate cazurile, parintii va trebui sa fie parti in proces, fie in interes propriu (varianta imprumutului), fie in interesul uneia dintre parti (varianta donatiei catre dv.).
Sanse teoretice sunt sa obtineti mai mult de 50%, dar pentru a stabili practic ce sanse sunt si cu ce costuri, mergeti pentru descrierea completa a peisajului la un avocat, la doi... asa incat sa va formati o idee clara in baza careia sa puteti lua o decizie: cat merita si cat nu.
AVLIL a scris:
E-hei-hei!... E greu de dat o solutie astfel, ca sunt multe amanunte deosebit de importante... Un an sotul nu a avut venit, dar a construit la casa? Iar in rest, cum au fost veniturile celor doi soti?
Mosteniri sau alte donatii de la alte rude au fost?
Si tot asa...
Da este adevarat , a construit la casa deoarece asta afost si ideea , de a abandona serviciul, pentru a economisi bani la constructia casei. Sunt de acord pentru asta sa i se dea ce i se cuvine, dar asta nu inseamna in nici un caz jumatate din valoarea casei.In ceea ce privesc veniturile anterioare au fost aproximativ egale si din pacate nu este prima data cand sunt cea care intretine familia.A mai stat odata o perioada fara servici respectiv 8 luni de zile pe motiv ca nu-i conveneau job-urile oferite.Nu este vb de nici o mostenire si nici donatii din alta parte.
Eu vreau , daca se poate , sa recuperez banii care i-am primit de la parintii mei care au vrut sa ne ajute si restul din valoare casei ,sa se imparta 50%-50%.Se poate asa ceva? Daca tatal meu vine la tribunal si spune ca el ne-a dat banii pt casa, se poate sa recuperez banii cei 65.000 si restul sa se imparta in mod egal?
Doamna, am inteles, v-am spus insa ca depinde de multe lucruri, v-am si spus parte dintre ele, nici nu mi-ati raspuns la toate...
E posibil, asta am mai scris, nu stiu insa practic, in cazul dv., in ce masura... ca nu am date ca sa stiu...
De aceea, ca sa aflati ceva realistic, mergeti la un avocat... cu toate actele pe care le aveti si cu povestea intreaga.
Din pacate, unele lucruri imi sunt neclare: ba ati avut venituri egale, ba el a mai avut perioade fara job... Nu am spus ca din munca aia el a castigat 50% din valoarea casei, dar nici nu a pierdut...
Daca parintii v-au dat banii amandurora, dumnezeu stioe cu ce titlu, eu de unde sa stiu daca ii puteti recupera? Sunt numai un avocat si nu clarvazator... nu am cum si de unde ghici situatii de fapt...
:(
Problemele dvs trebui in mod clar deslusite.
Cel mai bine astfel de deslusiri se pot face verbal prin discutii directe si prin studierea actelor doveditoare.
Tatal dvs nu va putea fi audiat decat daca sotul va fi de acord.Si cum probabil ca isi va angaja avocat nu cred ca va fi de acord.
E bine sa consultati un avocat sau mai multi inaite de deschiderea procesului.
Trebuie sa sti cat se poate de exact care sunt sansele dvs raportat la contributia fiecaruia si dovezile concrete pe care le aveti si unul si altul.
avocat Claudiu Lascoschi