avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1149 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... reducere a pedepsei ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

reducere a pedepsei ?

pentru reducerea pedepsei cu 1/3 inculpatul trebuie sa-si recunoasca vina la prima infatisare ? reducerea 1/3 a pedepsei se face din pedeapsa data de instanta la pronuntare sau se calculeaza din cat spune articolul respectiv adica dau ex. : :instanta da sentinta 3ani si articolul in care se incadreaza inculpatul este dela 2-5 ani din care se calculeaza ?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 01:33, 12 Februarie 2012
Inculpatul poate declara, pana la inceperea cercetarii judecatoresti, ca recunoaste faptele si ca judecata sa se faca in baza probelor din urmarirea penala.
Astfel,inculpatul beneficiaza de reducerea cu 1/3 a limitelor de pedeapsa prevazute de lege (se calculeaza din articolul in care se incadreaza)
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Februarie 2012
Stefan Bicov, Avocat
1.Pana la inceperea cercetarii judecatoresti, inculpatul poate declara persoanal sau prin inscris autentic ca intelege sa recunoasca savarsirea faptelor retinute in actul de sesizare al instantei si solicita ca judecata sa se faca in baza probelor adminstrate in faza de urmarire penala, putand solicita proba cu inscrisuri in circumstantiere.

2.Inculpatul beneficiaza de reducerea limitelor de pedeapsa cu 1/ 3 (si nu a pedepsei aplicate ) astfel cum sunt ele prevazute de lege ( ex. infractiunea este pedepsita cu inchisoare intre un minim de 1 an si un maxim de 5 ani, iar reducerea cu priveste aceste limite care se reduc cu 1/ 3).
Pe langa aplicare disp. art 320 ind. 1 c.proc.pen.instanta poata sa retina daca se impune si aplicarea disp. art 74-76 circumstantele atenuante si sa coboare cuantumul pedepsei aplicate sub minimul special redus cu 1/ 3.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Februarie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Asa este ,cum a spus colegul, in plus , in situatia in care instanta retine si circumstante atenuante legale sau judiciare prevazute de art. 73-74^1 C.pen. in favoarea inculpatului, aplicarea efectelor circumstantelor atenuante se face prin raportarea la limitele pedepsei inchisorii reduse ca urmare a aplicarii procedurii prevazute de art. 3201 alin. (7) C. proc.pen.
Deci din pedeapsa deja redusa se mai poate scadea ca urmare aretinerii unor circumstante atenuante.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Februarie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Unde dai si unde crapa. Procedand la individualizarea pedepsei, instanta, in conditiile aplicarii lui 320 ind. 1, va reduce limitele de pedeapsa cu 1/3, dupa care, din limitele de pedeapsa rezultate, va avea in vedere si circumstantele atenuante daca exista, putand astfel sa coboare limita de pedeapsa dupa caz sub ori spre minimul special prevazut de lege.
Calculul il faceti scazand 1/3 din limitele pedepsei de la 2 la 5 ani inchisoare.
Minimum special al pedepsei nu va mai fi de la 2 la 5 ani, ci scazut cu 1/3.

Alte discuții în legătură

Art. 320 indice 1 georgeaboaice georgeaboaice Buna ziua ! Va rog, respectuos, sa imi explicati daca uzez de acest articol 320 indice 1 in cadrul procesual...asta inseamna ca efectiv mi se reduce pedeapsa ... (vezi toată discuția)
Consum alcool + accident Capsa12 Capsa12 Am consumat alcool ca totii tinerii din ziua de azi si ma pus ala cu coarne sa ma urc la volan si am facut un accident din care au reiesit numai ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea faptei satir satir Daca doresti sa-ti recunosti fapt, pt. a putea beneficia de reducerea cu 30% a limitelor pedepsei, trebuie neaparat sa o faci in fata ... (vezi toată discuția)