avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Recunoasterea faptei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Recunoasterea faptei

Daca doresti sa-ti recunosti fapt, pt. a putea beneficia de reducerea cu 30% a limitelor pedepsei, trebuie neaparat sa o faci in fata politistului/procurorului/judecatorului?

Sau ... poti sa trimiti o hartie , semnata...

De ce ai proceda asa?
Sa zicem ca esti fugar dar nu vrei sa te predai, dar vrei si sa beneficiezi de limita reducerii de pedeapsa...pt. ca pedeapsa sa se prescrie mai repede :)
Cel mai recent răspuns: satir , utilizator 14:52, 11 Septembrie 2013
Nu se face la politist sau procuror.
Se face in fata la judecator.

Nici nu este cazul sa se recunoasca ceva din moment ce ICCJ considera ca nu conteaza nimic decat daca recunoaste in fata instantei...
Poate fi facuta recunoasterea prin act autentic ( in fata notarului sau a autoritatilor romane din strainatate,- consulat sau ambasada si depusa la dosar pana la citirea actului de sesizare a instantei, care de multe ori poate fi primul termen de judecata.
Da, este adevarat , dar se poate apica o pedeapsa cu executare daca nu vine personal in fata instantei...
da,dar sunt cazuri cand stie ca va lua o pedeapsa cu executare... chiar daca vine...chiar daca nu vine..

si atunci nu are cum sa "benficieze"... decat daca s-ar si preda...

Ultima modificare: Marți, 10 Septembrie 2013
satir, utilizator


Pana la inceperea cercetarii judecatoresti, inculpatul poate declara persoanal sau prin inscris autentic ca intelege sa recunoasca savarsirea faptelor retinute in actul de sesizare al instantei si solicita ca judecata sa se faca in baza probelor adminstrate in faza de urmarire penala, putand solicita proba cu inscrisuri in circumstantiere.


Judecata poate avea loc numai în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, doar atunci când inculpatul declară că recunoaşte în totalitate faptele reţinute în actul de sesizare a instanţei şi nu solicită administrarea de probe, cu excepţia înscrisurilor în circumstanţiere pe care le poate administra la acest termen de judecată.

La termenul de judecată, instanţa întreabă pe inculpat dacă solicită ca judecata să aibă loc în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, pe care le cunoaşte şi le însuşeşte, procedează la audierea acestuia şi apoi acordă cuvântul procurorului şi celorlalte părţi.
Inculpatul beneficiaza de reducerea limitelor de pedeapsa cu 1/ 3 (si nu a pedepsei aplicate ) astfel cum sunt ele prevazute de lege

In situatia in care instanta retine si circumstante atenuante legale sau judiciare prevazute de art. 73-74^1 C.pen. in favoarea inculpatului, aplicarea efectelor circumstantelor atenuante se face prin raportarea la limitele pedepsei inchisorii reduse ca urmare a aplicarii procedurii prevazute de art. 3201 alin. (7) C. proc.pen.

Alte discuții în legătură

Consum alcool + accident Capsa12 Capsa12 Am consumat alcool ca totii tinerii din ziua de azi si ma pus ala cu coarne sa ma urc la volan si am facut un accident din care au reiesit numai ... (vezi toată discuția)
Art. 320 indice 1 georgeaboaice georgeaboaice Buna ziua ! Va rog, respectuos, sa imi explicati daca uzez de acest articol 320 indice 1 in cadrul procesual...asta inseamna ca efectiv mi se reduce pedeapsa ... (vezi toată discuția)
Condamnare? tayson tayson complicitate la furt calificat.fara cazier,fara antecedente,abia pasit pragul majoratului.care este potrivit codului penal,pedeapsa minima-maxima?se poate ... (vezi toată discuția)