avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... intocmire B.I. pentru copil canadian
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

intocmire B.I. pentru copil canadian

Cum pot intocmi buletin de indentitate pentru un copil nascut in Canada si care a implinit 14 ani , din parinti care au dubla cetatenie , romana si canadiana?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: bep , utilizator 10:12, 12 Februarie 2012

Daca nu ati renuntat la domiciliul din tara (deci nu sunteti ceteni romani cu domiciliul in strainatate) puteti depune actele la consulat sau la ambasada - Ord. 97/2005 republicata in 2011 a reglementat acest lucru la Art. 14.

(7) Cetatenii romani aflati in strainatate pot depune cererea pentru eliberarea primului act de identitate impreuna cu documentele prevazute de lege la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale Romaniei din statul respectiv.

Actele de care aveti nevoie sunt cele care se cer si in tara la eliberarea primei CI la 14 ani:
- actul de proprietate al imobilului unde aveti domiciliul (in Romania)
- certificatul de nastere al copilului, original+copie
- certificatul dvs. de casatorie, original+copie
- act de identitate al unuia dintre dvs.
- taxele sunt 7 lei + 4 lei; nu stiu ce taxe vi se cer in plus la consulat

La documentele precizate anterior trebuie atasata o adeverinta din care rezulta motivul pentru care minorul nu se poate deplasa in tara(pentru ca este la studii, face un tratament sau mai stiu eu ce motive). De asemenea se mai ataseaza doua fotografii tip buletin.
Cererea cu documentele necesare se trimite in tara prin MAE la serviciul de evidenta a persoanelor care arondeaza localitatea de domiciliu iar dupa emiterea actului de identitate acesta este trimis prin MAE in tara in care va aflati.
Trebuie sa numiti si o persoana din tara care sa va plateasca taxele de eliberare CI. Actul de identitate poate fi ridicat si din tara daca numiti pe cineva sa faca acest lucru.
Problema e sa stie cei de la Ambasada/Consulat despre aceasta posibilitate legala de eliberare a primului act de identitate. De multe ori cei de la Consulat/Ambasada spun ca primul act de identitate nu se elibereaza pe baza de procura speciala si va trimit in tara sa va rezolvati problemele. Sau, chiar mai rau, fac procura ceea ce legea nu permite la primul act de identitate.
Atentie, daca parintii nu sunt proprietari pe imobil este necesar si consimtamantul titularului spatiului de locuit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberarea primului act de identitate Justitiarul71 Justitiarul71 Conf.art.15, alin 2 din OG 97/2005 republicata eliberarea primului act de identitate nu se poate face pe baza de procura speciala. Intrebare: Cum se procedeaza ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere, duplicat scalin scalin Locuiesc in Canada de mai bine de 12 ani de zile. De curind am descoperit ca nu mai imi gasesc Certificatul de Nastere, eliberat la Constanta. Mai am printre ... (vezi toată discuția)
Obtinere ci cand nu esti in tara Milea Alexandru Milea Alexandru am niste prieteni care sunt in Spania. Prietena noastra are o fata care a venit dupa ea in Spania cand nu avea 14 ani deci nu avea CI. Prietena noastra este ... (vezi toată discuția)