avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Obtinere CI cand nu esti in tara
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Obtinere CI cand nu esti in tara

am niste prieteni care sunt in Spania. Prietena noastra are o fata care a venit dupa ea in Spania cand nu avea 14 ani deci nu avea CI. Prietena noastra este despartita legal de tatal fetei. Cum procedeaza fata pentru obtinerea CI?
Cel mai recent răspuns: yvk , utilizator 23:09, 18 Februarie 2012
Poate depune actele la ambasada sau consulat, se vor trimite in tara. Tot de unde le-a depus va ridica si cartea de identitate.

Actele sunt:

- actul de proprietate al imobilului unde are mama domiciliul in Romania, in original si copie Daca mama nu este proprietara imobilului trebuie ca proprietarul sa isi dea acordul la notariat ca si copilul sa aiba domiciliul la imobilul respectiv si sa i-l trimita mamei in Spania impreuna cu originalul si copia actului de proprietate

- certificatul de nastere al copilului, original+copie

- sentinta de divort original + copie

- actul de identitate al mamei original + copie
- doua fotografii tip buletin

- o adeverinta de la scoala (banuiesc ca este inscrisa) ca sa se inteleaga de ce nu poate veni in tara pentru depunerea actelor

- va plati taxele de eliberare a CI - 7 lei + 4 lei (poate si alte taxe consulare).

Imediat ce implineste 14 ani se pot duce sa depuna actele.

Cateva precizari suplimentare:
- mama trebuie sa detina carte de identitate romaneasca valabila;
- sentinta de divort trebuie sa fie emisa de o instanta romana, sa fie definitiva si irevocabila si sa prevada incredintarea minorei spre crestere si educare mamei/stabilirea domiciliului minorei la mama;
- este necesara si o traducere in limba romana a adeverintei privind motivul pentru care minora nu se poate deplasa in tara;
- taxele pentru eliberarea CI se vor achita in tara de catre o persoana imputernicita in acest sens printr-o procura speciala autentificata la ambasada/consulat;
- taxele care se achita la ambasada/consulat pentru inregistrarea cererii, legalizarea copiilor tuturor documentelor, efectuarea/legalizarea traducerii, autentificarea procurii privind achitarea taxelor de eliberare a CI, ajung probabil undeva in jurul a 200 euro.

Daca mama are statutul de cetatean roman cu domiciliul in strainatate (detine pasaport cu mentiunea domiciliului in Spania), iar minora a fost incredintata mamei prin hotarare judecatoreasca, nu se poate solicita CI pentru minora. In acest caz se va solicita si pentru ea pasaport pentru cetatean roman cu domiciliul in strainatate (CRDS).

Daca mama are domiciliul in Romania (poseda CI care atesta domiciliul in tara), dar atat mama cat si fiica au obtinut un drept de lunga sedere in Spania, pot solicita amandoua pasapoarte CRDS. In acest caz mama va preda CI la ridicarea pasaportului, iar fiica nu mai are nevoie de CI.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte identitate furata - franta - copie legalizata pt pasaport? ElizaBV ElizaBV Buna seara, Ma aflu pentru o perioada in Franta si mi-a fost furata cartea de identitate. Am depus plangere la politie si am primit un document cu care sa ... (vezi toată discuția)
Carte de identitate expirata in strainatate mriulian mriulian Buna seara, Mi-a expirat cartea de identitate in Spania, se poate sa trimit imputernicire si actele vechi in Romania si sa mi-o refaca un prieten? Multumesc ... (vezi toată discuția)
Vreau sa plec in italia cu minorul daniela_alfa daniela_alfa buna ziua...fiica mea e divortata si are in ingrijire un copil minor de aproape 3 ani, eu lucrez in italia si m-ar interesa ce documente ar trebui sa aiba ... (vezi toată discuția)