avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 308 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Certificat de nastere, duplicat
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Certificat de nastere, duplicat

Locuiesc in Canada de mai bine de 12 ani de zile. De curind am descoperit ca nu mai imi gasesc Certificatul de Nastere, eliberat la Constanta.
Mai am printre acte o copie, lizibila.
In curind voi veni intr-o scurta vizita in Romania si cu ocazia asta intetionez sa obtin un duplicat dupa Certificatul de Nastere.
Am citeva intrebari, referitoare la acest subiect:
1. Unde trebuie sa ma adresez?
2. Exista formular care se poate download-a de pe internet?
3. Care este procedura?
4. Ce acte trebuie sa aduc cu mine?
5. Cit dureaza pina sa-l elibereze?
6. Ce taxe sint de platit?

In asteptarea unui raspuns complet,

Multumesc anticipat.
Daca sunteti din Constanta va adresati serviciului specializat de stare civila ,"Casa casatoriilor"de pe malul marii
Acte necesare pentru eliberarea duplicatelor la certificatele de nastere:
- Cerere tip, se obtine de la ghiseu
-Act identitate titular sau persoana imputernicita, original si copie xerox
-Taxa de 11 lei achitata la Casieria Starii Civile
In cazul in care titularul nu se poate prezenta este necesara obtinerea certificatului se poate face prin Procura speciala autentificata de catre un notar public in care se va mentiona expres ,,pentru obtinerea certificatului de nastere/casatorie/deces (dupa caz) de la starea civila.
In cazul cetatenilor aflati in strainatate, duplicatul poate fi obtinut de o alta persoana imputernicita prin procura speciala notariala apostilata cf Conventiei de la Haga (in cazul tarilor semnatare ale acestei conventii) sau procura speciala consulara(eliberata de Ambasada sau Consulatul Romaniei din tara respectiva), in care se va mentiona expres ,,pentru obtinerea certificatului de nastere/casatorie/deces (dupa caz) de la starea civila”
Pentru eliberare duplicat certificat nastere,solicitantul trebuie sa aiba asupra sa un act de identitate valabil, care poate fi:
1. Pentru cetatenii romani cu domiciliul in Romania: -buletinul / cartea de identitate / cartea de identitate provizorie.
2. Pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate - pasaportul turistic in care sa fie mentionat domiciliul in strainatate sau titlu de calatorie.
3. Pentru cetatenii straini:
- pasaportul turistic (cu viza romana – daca este cazul).
- actul de identitate cu care a intrat in Romania (pentru cetatenii membri ai U.E.)

Taxa este de 2 lei. Taxa de 11 lei este pentru cartea de identitate.
Daca doriti eliberarea certificatului imediat ar fi indicat sa va adresati direct la primaria care are in pastrare actul dvs. de nastere pentru a nu necesita o corespondenta intre primaria ultimului dvs. loc de domiciliu din Romania si primaria locului de nastere. Cererea o primiti gratuit de la lucratorul de la ghiseul starii civile. Amenda de pierdere este intre 100-200 lei, dar la primul certificat pierdut de regula nu se aplica amenda. Sa aveti pasaportul la dvs.ori titlul de calatorie daca sunteti cetatean roman cu domiciliul in Canada, iar daca nu o sa mergeti mai intai la evidenta persoanelor pentru o carte de identitate provizorie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Martie 2012
Justitiarul71, utilizator
Multumesc frumos celor 2 utilizatori, “Justitiarul7” si “Ynocentta” pentru informatiile furnizate in timp asa de scurt.
Sint nascut la Constanta, deci ma voi adresa serviciului de stare civila de la “Casa Casatoriilor”.
Din cite inteleg ma voi legitima cu pasaportul Canadian si Driver Licence care aici este echivalentul Cartii de identitate din Romania. Pentru orice eventualitate voi avea la mine si copia vechiului certificat.
Asa ca informatie, puteti sa-mi spuneti va rog, ce este ``titlul de calatorie``?

Multumesc,
Titlul de calatorie este documentul care se elibereaza persoanelor al caror pasaport a expirat sau nu mai au pasaport (pierdut, furat). Oficiile consulare sau misiunile diplomatice ale Romaniei in strainatate, pot elibera acest document.
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Buna ziua. ambii parinti avem cetatenie dubla, romana si canadiana. ... Florin Bondrea Florin Bondrea Buna ziua. Ambii parinti avem cetatenie dubla, romana si canadiana. Copilul e nascut in Canada, are 16 ani si am vrea sa stim cum putem sa ii inregistram ... (vezi toată discuția)
Carte de identitate si certificat de naștere pierdute în anglia. cum pot obține pașaport românesc fără să vin în românia? Celinne Celinne Buna ziua, va scriu deoarece o cunostinta apropiata se afla intr o situatie complicata. Locuieste in anglia cu copii dar si a pierdut carte identitate, ... (vezi toată discuția)
Acte mogecri mogecri As dori sa intreb , in cazul in care ma intorc in tara cu un titlu de calatorie, unde trebuie sa ma prezint si ce trebuie sa fac pentru am -mi face documentele ... (vezi toată discuția)