avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... LEGI CU TERMEN DE APLICARE EXPIRAT - cererea in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

LEGI CU TERMEN DE APLICARE EXPIRAT - cererea in revendicare, in baza codului civil, ar fi admisa?

Buna,
Din cate am auzit la primarie,unde am fost sa intreb,termenul pentru aplicarea Legii 10 si a Legii 18 a expirat.Pentru cei ce nu au solicitat in termenul legal dreptul de restituire al unor suprafete de teren ,in baza acestor legi,mai exista alta "sansa"?
Cel mai recent răspuns: aura.radulescu , utilizator 16:09, 16 Februarie 2012
Doar instanta, insa exista un recurs in interesul legii aplicabil la nivelul Romaniei, in care se precizeaza ca actiunile introduse direct in instanta in baza legii 10/2001, fara notificarea prealabila, vor fi respinse. Totodata, exista o practica aproape generala la nivelul instantelor, care resping, de asemenea, actiunile in instanta introduse in baza legii 18/1991 si urmatoarele, fara existenta cererii prealabile formulate la comisia locala. Asa ca, raspunsul la intrebarea dvs, este cam NU.
Buna seara .
Avand in vedere ca a fost un termen de decadere,puteti invoca repunerea in termen , pentru introducerea cererii, daca aveti motive serioase pentru acest lucru,in 15 zile de la incetarea motivelor invocate .
Marius Bote
Ultima modificare: Luni, 13 Februarie 2012
Marius Bote, Practician in insolventa
Conform codului Civil aveti la indemana Actiunea in revendicare. Dvs. va revine obligatia de a face dovada proprietatii terenului. Contactati un avocat pentru indrumare.

Apărarea dreptului de proprietate privată
Art. 563 - Acţiunea în revendicare

(1) Proprietarul unui bun are dreptul de a-l revendica de la posesor sau de la o altă persoană care îl deţine fără drept. El are, de asemenea, dreptul la despăgubiri, dacă este cazul.

(2) Dreptul la acţiunea în revendicare este imprescriptibil, cu excepţia cazurilor în care prin lege se dispune altfel.

(3) Dreptul de proprietate dobândit cu bună-credinţă, în condiţiile legii, este pe deplin recunoscut.

(4) Hotărârea judecătorească prin care s-a admis acţiunea în revendicare este opozabilă şi poate fi executată şi împotriva terţului dobânditor, în condiţiile Codului de procedură civilă.
Ati citat art. 563 din Codul civil, dar chiar la alin.2 se prevede clar ca : " Dreptul la actiunea in revendicare este imprescriptibil , cu exceptia cazurilor in care prin lege se dispune altfel" , din punctul meu de vedere legile 18/1991 si 10/2001 sunt legi speciale in cuprinsul carora este prevazut un termen de decadere , iar acest aliniat se refera chiar la aceste legi speciale.
Poate gresesc , dar asta este opinia mea.
Da, intr-adevar cât timp există o lege specială, actiunea in revendicare ar fi inadmisibilă. Cu toate acestea, România a fost condamnată în nenumărate rânduri raportat la faptul că a respins acțiuni în revendicare cu această motivare. Practica instantelor este că atât timp cât nu există un tert dobânditor de bună credintă care să fie vătămat prin restituirea în natura a imobilului respectiv, actiunea în revendicare formulată si la acest moment este admisibilă.
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2012
ralupopa, utilizator

Alte discuții în legătură

Legea nr. 10/2001 vs. legea nr. 165/2013 HoriaMaries HoriaMaries După intrarea în vigoare a Legii 165/2013 instanțele mai primesc cereri de chemare în judecată în cauze ce au ca obiect Legea nr. 10/2001? Este ... (vezi toată discuția)
Actiunea posesorie triton10 triton10 Buna ziua Va rog sa-mi spuneti ce mijloace juridice are la indemana proprietarul unui imobil, a carui posesie este tulburata de peste un an, in conditiile in ... (vezi toată discuția)
Termene de decadere legile proprietatii iu1ian iu1ian Un rezumat al acestor termene de decadere gasim la ... (vezi toată discuția)