Va rog respectuos sa-mi spuneti parerea dumneavoastra profesionala, in legatura cu o speta.
Sunt sofer profesionist si am lucrat la o firma de turism si transport persoane, ....SRL Bucuresti, care in present este in lichidare (faliment).
Autocarul pe care lucram apartinea companiei (firmei) ....cu sediul in Hamburg, Germania, trecuta in certificatul de inmatriculare al autocarului.
Contractul de inchiriere al autocarului era incheiat intre firma ....... cu sediul in Hamburg si...... SRL Bucuresti, al carui angajat eram.
Circuland pe drumul Ploiesti – Bucuresti cu autocarul sus mentionat si transportand persoane de la Brasov la Bucuresti in data de 29.09.2010, am fost oprit de un filtru al celor de la drumuri si amendat contraventional pentru lipsa rovinietei, cu amenda contraventionala si plata despagubirii pe 1 an de zile, in valoare de 560 Euro, conform OU 15/2002.
Am semnat PV si i l-am dat administratorului firmei ..... la care lucram care s-a ocupat de contestarea acestuia (sau cel putin asa sustine).
Dupa 2 ani, respectiv in data de 07.02.2012, am primit Somatia nr. .../2011 in Dosarul Executoriu .../2011; Dosarul Instantei nr. ..../.../2011 cu urmatorul continut, citez:
“Catre debitorul (ii): (numele meu), cu domiciliul.......
In baza titlului executoriu: Proces Verbal de Constatare, nr ......din 29.09.2010 si Incheierea nr. .... din 27.06.2011 a Judecatoriei municipiului de domiciliu, Investit cu formula executorie, va somam ca in termen de 1 zile de la primirea prezentei Somatii la domiciliul/sediul dumneavoastra, conform art. 387-411 c.pro.civ. sa va conformati in sensul ca dvs. sa va prezentati la sediul Birou Executor Judecatoresc ... cu suma de 560 EURO (plata in lei la cursul BNR la data achitarii) plus 382,58 lei, reprezentand debit conform titlului executoriu sus-mentionat, taxa timbru, timbru judiciar, cheltuieli si onorariu executare, inclusiv TVA.
Executarea se face la staruinta petitionarului: Compania de Drumuri.
Alaturat va inaintam copie certificat a titlului executoriu mai sus mentionat.
NU AM PRIMIT-O!
In caz de neconformare vom proceda la executare silita in conformitate cu prevederile legale, cheltuielile fiind in sarcina dvs. Semnatura Executorului.”
Mentionez ca de la data constatarii contraventiei, respectiv 29.09.2010 si pana la data primirii somatiei, respectiv 07.02.2012 nu am mai primit nimic, nicio instiintare, dar dosarul s-a judecat, din cate inteleg eu ca novice.
INTREBARE:
Dupa relatarea celor de mai sus, inteleg ca eu personal, ca sofer trebuie sa platesc amenda contraventionala, care intra in responsabilitatea mea, dar despagubirea , respectiv cei 560 EURO, nu ar trebui sa o plateasca utilizatorul autocarului, adica firma, in calitate de proprietar de drept (eu ar trebui sa platesc si despagubirea daca ar fi fost autocarul respectiv proprietate personala)?
Si daca da, cum ar trebui sa procedez in continuare pentru a nu fi executat silit? Oricum nu am bunuri pe numele meu si daca mi-ar pune poprire pe salariul din prezent (sunt angajatul altei firme), mi-ar trebui vreo 2 ani ca sa platesc toata suma de aprox 3000 lei.