avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Termen prescriere amenda ANAF - persoana juridica
Discuție deschisă în Executare silită

Termen prescriere amenda ANAF - persoana juridica

Buna ziua, vin cu urmatoarea situatie, la inceputul anului 2009 societatea la care sunt administrator a primit o amenda contraventionala in cuantum de 10.000 lei de la ITM. Amenda ce a fost contestata in instanta. In ianuarie 2011 am epuizat orice cale de atac in instanta, pierzand, decizie definitiva. Apoi am inceput sa primesc de la ANAF adrese de infintare poprire, somatie si titlu executoriu , Ultima adresa fiind trimisa in luna august 2018. Societatea nu mai are activitate din ianuarie 2014 insa datorita respectivei amenzi , neavand posibilitatea sa o platesc nu s-a putut inchide firma. La finele anului 2018, am depus solicitare de radiere pentru firma, insa ANAF s-a opus, pe motivul existentei amenzii respective. As dori un raspuns, este sau nu prescrisa amenda respectiva, tinand cont de faptul ca amenda este din 2009. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: allexs96 , utilizator 19:46, 4 Februarie 2019
nu poate oferi nimeni un raspuns ?
Banuiesc ca societatea nu mai avea conturi bancare. Daca s-aru transmis somatii de executare, termenul de prescriptie s-a intrerupt. Trebuie studiate actele de avocat, dar din cele relatate, slabe sanse sa fi intervenit prescriptia.
Multumesc pentru raspuns. Tot cautand pe forumuri, am gasit un raspuns oferit de ANAF la o intrebare asemanatoare, citez raspunsul :

" Care este termenul de prescripție în cazul executării unei amenzi contravenționale?

Raspuns ANAF

Conform prevederilor O.G. nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările și completările ulterioare, executarea amenzilor contravenționale se face în condiţiile prevăzute de dispoziţiile legale privind executarea silită a creanţelor fiscale.
Prevederile Codul de procedură fiscală se aplică și în cazul altor creanţe bugetare care, potrivit legii, sunt asimilate creanţelor fiscale.
Astfel, în conformitate cu prevederile acestui act normativ, dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.
Acest termen de prescripţie se aplică şi în cazul colectării creanţelor provenind din amenzi contravenţionale, pe baza unor titluri executorii de creanţă bugetară, transmise spre recuperare organului fiscal.
Ca urmare, din coroborarea prevederilor legale mai sus-menționate, rezultă că termenul de prescripție al executării amenzilor contravenționale, îndiferent că sunt amenzi contravenționale aplicate ca urmare săvârșirii unor fapte contravenționale prevăzute de Codul de procedură fiscală sau de un alt act normativ, este de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept, dacă prin lege specială nu se prevede un alt termen.
Exemplu: executarea silită a unei amenzi contravenționale aplicate în anul 2011 s-a prescris la 1 ianuarie 2017.

Baza legala

Ordonanta guvernului nr 2 / 2001 articolul 39 al.3 "

Corect, firma numai are activitate incepand cu anul 2014, nici cont bancar, angajati, active, etc, doar amenda respectiva, de 10.000 lei , din anul 2009

Acum, luand raspunsul dvs, sa inteleg ca din moment ce am primit adrese si somatii, ultima adresa fiind in anul 2018, prescriptia s-a suspendat ? Un pic de ajutor in interpretarea raspunsului ANAF mi-ar prinde bine. Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda contraventionala AndreiM. AndreiM. Bună ziua ! In 2017 am luat o amendă, de care nu am stiut, pentru depășirea vitezei legale. Am aflat despre ea după primirea unei înștiințări la ... (vezi toată discuția)
Ce fel de amenzi se prescriu si dupa cat timp? gina taban gina taban Buna ziua!Ce fel de amenzi se prescriu,si dupa cat timp? (vezi toată discuția)
Amenda politia locala pentru parcare alinamariananistor alinamariananistor Buna ziua,am primit in febroarie 2010 o amenda pentru ca am pus un anunt pentru vanzare masina fiind in locul de parcare si nu in spatiu special amenajat,adica ... (vezi toată discuția)