avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Reabilitare cazier
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Reabilitare cazier

Daca in cursul anului 2001(01.10.2001) am fost arestat si in data de 16.08.2003 am iesit afara iar dosarul a ramas definitiv in luna mai 2005 iar inainte de a ramane definitiv sa disjuns o parte din dosar care a ramas definitiv in luna mai 2009.La fiecare dintre cele doua dosare am primit pedeapsa de 2 ani exact cat am fost arestat.
Intrebarea mea este "cand pot sa fac cazierul curat"?
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 18:20, 16 Februarie 2012
Dupa 4 ani plus jumatate din durata pedepsei pronuntate.Termenul a inceput sa curga de la sfarsitul executarii pedepsei.
Ce inseamna mai exact sfarsitul executarii pedepsei?
Data cand am iesit eu in august 2003?
Se socoteste de la data cand trebuia sa inceteze executarea pedepsei , daca ati fi executat-o in integralitate.

Aveti mai jos spre consultare prevederile art.136 c.pen , pentru a va lamuri asupra modului in care se face calculul reabilitarii :


REABILITAREA
Art. 136

Calculul termenului de reabilitare

Termenele prevăzute în art. 134 şi 135 se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.

Pentru cei condamnaţi la pedeapsa cu amendă termenul curge din momentul în care amenda a fost achitată sau executarea ei s-a stins în alt mod.

În caz de graţiere totală sau de graţiere a restului de pedeapsă, termenul curge de la data actului de graţiere.

Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2012
Radu Gabrian, Mediator
legally_aid a scris:

Dupa 4 ani plus jumatate din durata pedepsei pronuntate.Termenul a inceput sa curga de la sfarsitul executarii pedepsei.



Buna seara,
Puteti fi un pic mai explicit ?
1. De ex. in cazul in care condamnarea a fost de 3 ani, arestarea s-a facut la 01.01.2003 si s-a executat 1/2 din pedeapsa ( 1 an si 6 luni ) deci eliberarea a fost pe data de 30.06.2004, la ce data se considera ca a trecut termenul pentru reabilitare ?
2. Reabilitarea se face din "oficiu" sau trebuie initiata de inculpat ?
3. Ce se intampla daca inculpatul nu solicita reabilitarea si ulterior savarseste o alta infractiune, se cumuleaza cu pedeapsa neefectuata din prima infractiune ?
Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2012
alibaba40theft, utilizator
Sincera sa fiu, sunteti destul de incoerent in expunerea facuta.

1
. De ex. in cazul in care condamnarea a fost de 3 ani, arestarea s-a facut la 01.01.2003 si s-a executat 1/2 din pedeapsa ( 1 an si 6 luni ) deci eliberarea a fost pe data de 30.06.2004, la ce data se considera ca a trecut termenul pentru reabilitare ?



In acest exemplu, termenul pentru reabilitare curge de la data la care pedeapsa se poate considera executata, adica la implinirea celor 3 ani la care ati fost condamnat si nu de la data liberarii conditionate.
Reabilitarea nu este una de drept ci va trebui sa faceti reabilitare judecatoresca.
Termenul de la data liberarii conditionate si pana la implinirea celor 3 ani se numeste termen de incercare, iar daca in acest termen condamnatul nu comite infractiuni, poate considera ca a executat integral pedeapsa.Daca insa comite in acest interval o noua infractiune ,la pedeapsa pentru noua infractiune se adauga si restul de pedeapsa neexecutat si condamnatul se intoarce in penitenciar, revocandu-i-se beneficiul lberarii conditionate.Daca nu a comis in termenul de incercare o noua infractiune, pedepasa sa se considera executata, iar de la trecerea celor 3 ani( care inseamna partea din pedeapsa petrecuta in penitenciar plus partea e xecutata afara, ca urmare a lib.conditionate), incepe termenul de reabilitare, deci il calculati de la acel moment, si este cel mentionat in primul meu mesaj.
Si in aceasta perioada trebuie sa va abtineti de la comiterea faptelor penale, fiindca in caz contrar cererea de reabilitare nu va va fi admisa.
In primul dvs. mesaj mai pomeniti ceva de un dosar disjuns si de condamnare.Poate mai explicati odata, mai coerent, care este povestea acelui dosar.

Alte discuții în legătură

Constatare recidiva infractiune cu amenda asaofi asaofi Buna ziua, Infractiune de 1-3 luni inchisoare sau amenda. Faza: trmitere in judecata inculpat, prin rechizitoriu Asteptari sentinta: 100zile amenda x 30 ... (vezi toată discuția)
Stergerea cazierului abrassu abrassu Buna ziua Am avut o condamnare de 1,6 luni inchisoare cu suspendare + 2 ani de incercare,asa scrie in sentinta definitiva,anul care urmeaza 2010,pe 6 ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea judecatoreasca The_one The_one Buna ziua! Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns exact. Speta este urmatoarea : Z a fost condamnat la inchisoarea de 3 ani, fiind liberat ... (vezi toată discuția)