avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Munca, cursuri de calificare/recalificare - persoane ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Munca, cursuri de calificare/recalificare - persoane private de libertate ; eliberare conditionata

Am inteles ca prin munca se pot acumula 7 zile libere la luna. Pentru cursuri de scolarizare, calificare recalificare 15 sau 30 de zile. Ar mai fi realizarea si publicarea unor lucrari stiintifice pentru care se considera 3 zile executate pentru 2 de munca. Mentionez faptul ca persoana in cauza are definitivate cursurile universitare. Ma intereseaza exact procedura prin care un detinut poate acumula cat mai multe zile libere prin prestarea de activitati. Unde trebuie sa se faca cerere, ce anume ar trebui sa scrie in ea, daca poate simultan sa si lucreze, sa faca si cursuri sau sa elaboreze o lucrare stiintifica. Macar daca ma poate ajuta cineva sa imi spuna cu cine ar trebui sa iau legatura pentru a afla exact aceste detalii(cum se organizeaza cursurile, care sunt conditiile pentru elaborarea de lucrari stiintifice... absolut orice detaliu pentru a face demersurile).
Deasemenea este vorba de o condamnare pentru ucidere din culpa (178 cpp) deci pentru eliberarea conditionata va trebui sa execute fractia obligatorie de 1/3 si sa castige zile libere cat poate pana la 1/2 din pedeapsa... Intrebarea mea este: la implinirea termenului de 1/3 se va sesiza comisia pentru individualizarea regimului de detentie in privinta cu propunerea unei date pentru eliberarea conditionata, sau in acel moment trebuie sa faca condamnatul o cerere? Cum decurg fizic, cronologic aceste lucruri?
Sper ca am reusit sa explic cat mai bine. multumesc.
Cel mai recent răspuns: id_store , utilizator 19:27, 12 Februarie 2012
ca sa inteleaga cele referitoare la cursurile de calificare trebuie sa se adreseze sefului serviciului socio-educativ din cadrul locului de detinere.
ca sa inteleaga cate zile se considera executate pe baza muncii prestate trebie sa iasa la raport la un lucrator de la organizarea muncii din cadrul penitenciarului.
dupa ce va executa 1/4 din pedeapsa va fi analizat in vederea schimbarii sau nu a regimului de executare.
referitor la liberarea conditionata ,inca de la depunerea in penitenciar i se calculeaza fractiile ce trebuiesc executate pentru liberare conditionata si acele termene vor fi urmarite de cei de la sectorul evidenta si organizarea muncii iar la implinirea a 1/2 din pedeapsa din care se scad zilele castig va vi analizat in comisia prevazuta de art 14 din legea 275/2006.
oricum nu poate fi analizat mai devreme de executarea a 1/3 din pedeapsa insa nu cred ca are timp sa castige atatea zile.
Ultima modificare: Duminică, 12 Februarie 2012
doberv, utilizator
Multumesc mult. Ar mai avea circa 10 luni pana la implinirea 1/3 . Ceea ce nu inteleg eu e Cum se calculeaza... Deci implinirea a 1/2 are loc la 1,5 ani din care se scad zilele castigate... aceasta fiind o actiune viitoare, cum se stabilesc zilele care i se vor scadea? Se merge intuitiv, spre exemplu, ipotetic daca in urmatoarele 10 luni pana la implinirea 1/3 va castiga cate 7 zile la luna, ar veni 70 de zile libere... astfel i se vor scadea doar aceste 70 de zile din 1/2 din pedeapsa? Sau e un sistem de calcul progresiv pana ce se ajunge la egalitatea exact intre 1/3 + zile libere si 1/2 din pedeapsa ... off... nu stiu daca am fost explicita...
hai sa va explic:
sa zicem ca x trebuie sa execute pana la a fi analizat in comisia de propuneri pentru liberare conditionata 1 an si 6 luni adica 548 zile.
x va fi analizat in momentul in care zilele executate plus zilele castigate vor ajunge la 548.
luna asta x iese la munca 21 zile pentru care pe langa bani i se considera 7 zile castigate pe baza muncii prestate deci la finalul lunii i se va opera pe fisa de la penitenciar 29 zile cat are februarie plus 7 zile si se ajunge la un total de 36 zile executate si castigate.luna viitoare castiga tot 7 zile asa ca 31 cat are martie plus 7 castigate =38 deci la finalul lunii martie va avea 36+38=74 zile si tot asa pana se ajunge la 548.
acum intelegeti ?
daca nu mai intrebati si va raspund.
Da, am inteles , ati explicat foarte bine, in cazul unor noi intrebari in aceasta arie voi reveni. Numai bine!
id_store a scris:

Da, am inteles , ati explicat foarte bine, in cazul unor noi intrebari in aceasta arie voi reveni. Numai bine!

Si cat poate dura de la analiza comisiei pana la eliberarea efectiva?

Alte discuții în legătură

Eliberarea conditionata inainte de termen precupcristina11 precupcristina11 Buna ziua,la o condamnare de 4 ani (viol)fapta savarsita in minoritate,pana in prezent executat 1.8 ani cu zile castig prin munca si ,activitati,cursuri ... (vezi toată discuția)
Eliberare conditionata alexandra15 alexandra15 Buna ziua Daca ma puteti ajuta sa immi spuneti la o pedeapsa cu hotarare definitiva 2 ani si 10 luni , dintre care 8 luni executate in arest si apoi cand ... (vezi toată discuția)
Condamnare la locul de munca - posibilitati, recidivist, trafic de droguri, apel wadafac wadafac Buna ziua, La varsta de 19 ani am primit o pedeapsa de 10 luni de inchisoare cu suspendare pentru furt. Dupa 2 ani am fost condamnat la 7 ani de ... (vezi toată discuția)