avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... anulare permis sedere membru de familie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

anulare permis sedere membru de familie

Buna ziua,
Sora mea a avut o relatie cu un cetatean strain in urma careia are un copil de 10 ani recunoscut la 7 ani dupa nastere la insistentele surorii mele. In primii 7 ani tatal nu a vazut niciodata copilul si nu a contribuit sub nici o forma la cresterea si educatia lui. Dupa recunoastere a trimis copilului (prin virament bancar) sume intre 250 -300 lei cam la 1 - 1.5 luni. Tatal a locuit in Ro cu permis de sedere pentru activitati comerciale pana in ianuarire 2012 acum detinand permis de sedere ca membru de familie in baza articolului "strainul parinte al cetateanului roman minor, daca face dovada faptului ca minorul se afla in intretinerea sa sau ca exista obligatia platii pensiei de intretinere, obligatie pe care strainul si-o indeplineste cu regularitate"

Problema este urmatoarea:
- au fost perioade in care tatal nu a venit la copil luni de zile,
- copilul a fost internat in spital in orasul de domiciliu a tatalui (copilul si mama locuind in alt oras) iar acesta nu a vizitat copilul pe perioada spitalizarii (mama nu avut permisiunea de a ramane in spital alaturi de copil si a avut posibilitatea vizitarii la doua zile)
- a fost o perioada in care mama a ramas fara servici iar tatal nu a contribuit cu nimic in aceasta perioada.
- acum sora mea nu are servici deoarece firma unde lucra s-a defiintat iar tatal "s-a pierdut" iar
Doar in perioada in care a depus actele pentru permisul de sedere ca membru de familie a sunat si a vizitat copilul des. Pentru obtinerea permisului sora mea a dat o declaratie conform careia tatal viziteaza copilul saptamanal, il ia in week-end-uri la el, participa la cresterea si educatia copilului. Din toate acestea real este doar faptul ca trimite suma de 250-300 lei la 1-1.5 luni.

Eu pot ataca aceasta declaratie?
Nu mi se pare corect sa beneficieze de permis de sedere in baza copilului cand pe el nu il intereseaza acest copil. Sora mea nu vrea sa atace aceasta declaratie in speranta ca vreodata il va interesa acest copil. Situatia copilului e dramatica in acest moment mama neavand servici, locuieste cu chirie tatal nici macar nu mai raspunde la telefon cand il suna copilul.

Va multumesc
Ultima modificare: Duminică, 12 Februarie 2012
adinaiuliana, utilizator
Cel mai recent răspuns: Justitiarul71 , utilizator 20:32, 13 Februarie 2012

Nu mi se pare o idee foarte buna sa interveniti in problemele surorii dvs. in acest fel, mai ales ca dumneaei nici nu doreste acest lucru :(

Strict legat de intrebare, nu dumneavoastra, mama ar trebui sa faca acea plangere. Dvs. nu aveti cum sa ''atacati'' declaratia dansei.
Daca instanta ar stabili ca intr-adevar nu isi indeplineste obligatiile, abia atunci i s-ar putea anula permisul de sedere si ar fi expulzat.

Insa faptul ca acum nu se intereseaza de copil nu inseamna ca mai tarziu nu o va face. Nu e bine sa incercam sa dirijam destinele celor dragi noua, nu putem sti cu certitudine nici ce e rau sau bine pentru noi, d-apoi pentru altii.

Ea nu v-a face niciodata nimic care sa ii dauneze desi el isi bate joc de ea si de copil. Cand a avut nevoie de ea pentru viza era ca un "catelus" langa ea si copil. Acum cand nu are ce sa-i dea la copil sa manance nici macar nu raspunde la telefon. Probabil o sa il mai vada peste 5 ani cand v-a avea nevoie iar de viza. E strigator la cer sa vad ca ea nu are ce sa ii dea la copil sa manance si el se lafaie in bani in Ro ca doar are permis de sedere ca membru de familie...
Ma gandeam sa ma duc la oficiul de imigrari unde a depus actele pentru permis sa declar realitatea...
Poate nu e drept sa intervin eu dar ce face el este drep? Din acest punct de vedere nu mai privim dreptatea?!
Cand sora mea a dat declaratia a convins-o ca va avea grija de copil. Ea nu va ataca aceasta declaratie de teama...

Ultima modificare: Duminică, 12 Februarie 2012
adinaiuliana, utilizator
Motive de anulare a permisului de sedere sunt, insa nu cred ca sesizarea dvs. nesustinuta de declaratiile surorii este suficienta pentru asta.

Art. 77 din OUG 194/2002 republicata etc.

(3) Oficiul Român pentru Imigrări revocă, prin decizie motivată, dreptul de şedere temporară atunci când:
a) în urma verificărilor efectuate de Oficiul Român pentru Imigrări sau a sesizărilor primite de la alte autorităţi competente, potrivit legii, se constată că străinul nu mai îndeplineşte condiţiile pe baza cărora i-a fost prelungit dreptul de şedere ori nu mai respectă scopul pentru care i-a fost acordat acest drept;

Sa zicem ca ORI ia in seama sesizarea dvs. si face verificari - daca sora dvs. nu va sustine afirmatiile nu se va intampla nimic (in afara de faptul ca o veti supara foarte tare).

Anuntati-l pe tatal copilului despre intentiile dvs. - chiar daca nu raspunde la telefon, SMS primeste vrand-nevrand. Poate functioneaza ''amenintarea''.
Daca se dovedeste ca sora dvs a mintit in declaratii poate sa primeasca o amenda pentru declaratii false si numai asta ii mai lipseste tinand cont ca dvs. afirmati ca nu sta bine cu banii. Pe de alta parte nu cred ca-l veti sensibiliza dvs.tata daca nu a reusit sa-l sensibilizeze propriul copil. Solutia este ca sora dvs. sa solicite custodia copilului si fixarea domiciliului la dansa, prin hotarare judecatoreasca si de asemenea fixarea unei pensii de intretinere pe care exconcubinul este obligat sa o achite lunar. Poate asa realizeaza si d.l ca este tata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis sedere pe termen lung n_adina n_adina Buna ziua Un cetatean non-UE a avut o relatie in Ro in urma careia a rezultat un copil. El este casatorit si are doi copii in tara de origine. Relatia cu ... (vezi toată discuția)
Permis de sedere ro emine emine Buna ziua, Am o fetita cu un cetatean non-UE. In prezent el locuieste in Ro in baza unui permis de sedere ca membru de familie al unui cetatean roman minor ... (vezi toată discuția)
Permis de sedere in ro Damla Damla Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema. Am avut o relatie cu cetatean turc in urma careia am un copil. Copilul este recunoscut de tatal ... (vezi toată discuția)