avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Onorariul avocatului
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Onorariul avocatului

Buna seara! Un avocat, pentru reprezentare la un singur termen (in recurs), a taiat chitanta de 1000 de lei. Instanta nu a fost de acord cu aceasta suma, considerand-o exagerata. A limitat onorariul la 500 de lei, care urmeaza sa fie recuperat de la partea care a pierdut procesul. In conditiile in care avocatul celeilalte parti a incasat 700 de lei pentru intregul proces, 500 lei pentru un singur termen e tot o suma exagerata. Intr-un proces cu aparator din oficiu, statul plateste 200 de lei pentru asistarea pe tot parcursul urmaririi penale sau in cursul judecatii. De, statul e sarac, nu are bani. Justitiabilul ...... are, iar avocatii cer onorarii cat vor ei de mari. O reclamatie la Consiliul Baroului ar ajuta cu ceva ?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:29, 14 Februarie 2012
Tu ce ai vrea sa reclami ?
Onorariul se stabileste impreuna cu clientul .Clientul care considera ca onorariul este prea mare se poate duce la alt avocat care e posibil sa-i ia mai putin ,sau poate sa mai astepte si sa stranga bani.Nici un avocat nu munceste GRATIS ,decat in cazuri exceptionale .
Cu privire la onorariu nu vă poate ajută cu nimic o plângere la barou. Onorariile sunt stabilite de părţi de comun acord şi pot fi foarte mici sau mult mai mari de 1000 de lei. Avocatul dv.stră nu va cerut ceva cu care nu aţi fost de acord, prin urmare nu vă poate ajuta nici o plângere. In plus, ca o părere personală, nu cred că instanţa ar fi trebuit să aprecieze asupra muncii avocatului dv.stră, fiecare îşi preţuieşte munca atât cât doreşte.
Legiuitorul se referă prin art.274 alin.3 C.proc.civ. la posibilitatea diminuării cheltuielilor de judecată, ori de câte ori judecătorul constată motivat că acestea sunt nepotrivit de mari, faţă de valoarea pricinii sau munca îndeplinită de avocat . Altfel spus, raportul juridic dintre avocat şi clientul său nu este stânjenit în nici un fel, deoarece activitatea instanţei se limitează doar la reducerea corespunzătoare a cheltuielilor de judecată .
Prin urmare, instanţele de judecată au dreptul de a reduce onorariile avocaţilor în cadrul operaţiunii de determinare a cheltuielilor de judecată , în funcţie de situaţia concretă din speţă .

Prin urmare, nu prea aveti ce reclama la Barou .... in speta, se naste o intrebare retorica : de ce ati acceptat un astfel de onorariu?
Problema se situeaza acolo unde clientul plateste si doreste sa castige procesul.
Nimic nu il impiedica pe client sa aiba avocat din oficiu daca beneficiaza de acest drept.
Totusi suma nu este atat de mare.

Problema porneste de la instanta care are un salariu relativ redus...si nu prea suporta avocatii deoarece acestea cred ca avocatii castiga mai mult decat ele si nu le pare corect.
Eu cred ca aici este de fapt problema...

In mod normal aceasta suma nu poate fi apreciata ca fiind excesiva deoarece instanta nu stie ce a facut avocatul.
Cred ca mai corect ar fi ca instanta sa puna in vedere cum justifica avocatul acesti bani decat sa decida aiurea.

Daca era vorba de 3000 de euro se putea discuta cumva altfel, dar tot ramanea de discutat ce a facut avocatul si de abia apoi sa decida.

Ultima modificare: Duminică, 12 Februarie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
D-le avocat, dvs. spuneti ca instanta are salariu "relativ redus". Poate ca avocatii nu stiu, dar justitiabilii in marea lor majoritate au salarii de cel putin 10 ori mai mici, decat un magistrat incepator (nu mai punem la socoteala si alte adausuri). O limita ar trebui sa fie in toate.Dar ce sa determine limita - ghiciti dvs?
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2012
Statescu, utilizator

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata micsorate - reducere onorariu avocat, recuperare diferenta ghioarcacornel ghioarcacornel Am o nedumerire... Cu ceva timp in urma am avut un accident de masina .Cea care a fost vinovata de acel accident, a cerut in instanta anularea procesului ... (vezi toată discuția)
Taxa de barou irinman irinman Sunt reclamanta intr-un proces civil. Avocatul mi-a cerut o \'taxa de barou\" de 1000 de lei la inceputul actiunii. Dupa prima infatisare, cand s-a amanat ... (vezi toată discuția)
Onorariu de succes amuliu amuliu Am un credit ipotecar luat in franci elvetieni. Am dat ibanca in judecata. Am facut contract cu o casa de avocatura, am platit onorariu si traducerille. Acum ... (vezi toată discuția)