Am o nedumerire...
Cu ceva timp in urma am avut un accident de masina .Cea care a fost vinovata de acel accident, a cerut in instanta anularea procesului verbal intocmit de politie. Am angajat avocata , am platit-o cu 1500 ron , am castigat pe fond si a obligat-o pe reclamanta sa plateasca cheltuuieli de judecata 1500 ron ,cat am cerut. Vinovata a facut recurs. Aceeasi avocata acelasi tarif , adica 1500 ron cu chitanta depusa la dosar . Am castigat si aici dar cea de-a doua instanta o obliga pe reclamanta la plata cheltuielilor de judecata in valoare de 500 ron desi eu cerusem 1500 cat mi-a luat avocata. Intrbarea mea este cum recuperez eu restul de 1000 de ron de la avocata ca refuza sa ii mai dea pe motiv ca a platit taxe la barou , 30% din acea suma...Poate stiti vre-o cale legala...multumesc anticipat...
Nu puteti recupera suma respectiva de la av dvs,aceasta v-a reprezentat,a castigat procesul dvs,faptul ca instanta de judecata a redus cheltuielile de judecata nu are nici un efect asupra raporturilor dintre avocat si client(art 451 alin 2 C.proc .civ)si nu va da posibilitatea legala de a solicita acest lucru,nici macar moral nu aveti temei.
Din pacate, legea da posibilitatea instantelor de a cenzura onorariul avocatului daca, in raport de munca depusa de acesta, instanta considera (nu stiu pe ce criterii!!!!) ca este prea mare. Avocatul nu are nicio culpa, deoarece a prestat serviciul pe care i l-ati platit. Singurul in pierdere sunteti dv. deoarece nu veti putea solicita debitorului decat suma stabilita de instanta cu titlu de cheltuieli de judecata, chiar daca cuantumul acestora a fost mai mare. ;)
Si opinia mea este in sensul ca onorariul de 1500 lei nu este foarte mare, mai ales ca a castigat procesul.
Trebuie sa aveti in vedere ca din acest onorariu se achita taxe catre barou, contributia la fondul de pensii, sanatate, impozite si raman avocatului ceva mai mult de jumatate din onorariu.
Un alt aspect ar fi ca avocatul cand pleaca in concediu de odihna nu este platit asa cum este platit un salariat, nu are ale prime iar daca se imbolnaveste nu mai poate lucra si nu obtine venituri.
Deasemenea trebuie sa se perfectioneze, sa participe la cursuri pe care le achita singur, sa cumpere carti de specialitate, etc.
In masura in care salariul dvs nu va permite suportarea unor astfel de onorarii trebuia sa nu incheiati contractul de asistenta juridica in conditiile date.
Un ultim aspect ar fi ca in afara de acea unica reprezentare, sunt convins ca avocatul a mai avut intalniri, discutii cu dvs. si a alocat suficient timp cazului.
Nu este chiar Ok dupa ce inchei o intelegere cu un avocat, in conditii decente as spune, sa te intorci impotriva lui si sa-i reprosezi ca a castigat procesul intr-o singura infatisare si ca ar fi meritat mai putin.
De ce ati fost de acord sa platiti onorariul respectiv,cred ca av nu v-a bagat mana in buzunar,puteati sa va angajati si av cu 1000 de ron si av cu onorariul de cateva sute de lei.nu stiu daca aveati acelasi rezultat dar sigur puteati incerca.Av si-a facut treaba,a castigat si dvs sunteti nemultumit,daca pierdea cum reactionati?.