avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fara plata dupa CIC de 1 an: ce articol?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fara plata dupa CIC de 1 an: ce articol?

Buna ziua,

Situatia:
Conform oug 111/2010, art. 6, persoanele care au ales varianta de cic de 1 an, pot beneficia in continuare, pana la 2 ani ai copilului, de concediu fara plata.
ART. 6 (1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.
(2) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.

Intrebarea: in ce baza se va suspenda contractul individual de munca al parintelui pe durata acestui concediu?
Varianta a): in baza art. 54 din C. muncii (concediu fara plata pentru interese persnale) este nepotrivita pentru ca:
- nu este tocmai corect ca ar fi un acord al partilor in privinta suspendarii, intrucat din art, 6 de mai sus rezulta ca este un drept al parintelui, la care angajatorul nu se poate opune
- suspendarea pe art. 54 din cod nu reprezinta stagiu de cotizare pt. pensie, somaj etc., ceea ce vine in contradictie cu prevederile legale pentru acest tip de concediu fara plata.
Varianta b): art. 51 (1) a) (suspendare din initiativa salariatului, pentru cic pana la 2 ani) nu reflecta intocmai realitatea, deoarece in acest caz:
- cic al parintelui s-a terminat deja, parintele nu mai este in cic, ci in "fara plata", cum zice art. 6 de mai sus

Exista cumva un al treilea temei legal pentru suspendare?

Va multumesc mult!
Ultima modificare: Luni, 13 Februarie 2012
smeagull, utilizator
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 08:29, 14 Februarie 2012
Fiind un caz expres prevazut de lege (OUG 111/2010), cred ca acesta este temeiul legal:
Art.50 lit i) coroborat cu art.6 alin.1 din OUG 111/2010
@pneagu: va multumesc pentru raspuns.
Nu cred ca art. 50 este potrivit, fiindca acesta reglementeaza cazuri de suspendare de drept, ori acest concediu fara plata nu este suspendare de drept (este o struto-camila intre suspendarea de comun acord si cea la initiativa salariatului).

Mai estept si alte pararei.

p.s. Interesul meu ca angajator este pe de o sa completez corect revisal-ul, in acord cu starea de fapt, si sa nu incurc pe salariat.
p.p.s. Doua ITM-uri mi-au zis de ja ca din punctul lor de vedere este suspendare pe art. 54, insa nu cred ca e corect sa inregistrez asa, pentru ca acei salariati vor avea o gaura in vechime / stagii.
p.p.p.s am deja 3 cazuri :(
Cred ca se poate merge pe varianta art.51 lit.a C.mun. coroborat cu art.6 alin.1 din OUG 111/2010 ...

Art.51 lit.c C.mun. reglementeaza suspendarea c.i.m. pe perioada concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani ...
In speta, este vorba tot de un concediu pentru cresterea copilului dar fara plata indemnizatiei

Multumesc freeelis!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie suspendare cim carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Va rog sa-mi dati o parere avizata : Este corect daca am suspendat un CIM pt. ingrijire copil pana la 1 an in baza O.U. 111 / 2010, art. 2 / a ? (vezi toată discuția)
Concediu fara plata pentru tata in al doilea an ConcediuCopil ConcediuCopil Buna seara, Am optat pentru Concediu de crestere copil pana la varsta de 1 an. Sotul meu va intra si el in ultima luna in concediu de crestere copil conform ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata conform art. 6 oug 111/2010 doriacristina doriacristina Am o angajata care a solicitat concediul mentionat in titlu. Este corect daca ii intocmesc o decizie de incetare a suspendarii pentru CIC incepand cu ... (vezi toată discuția)