Va descriu, in linii mari, un contract de imprumut intre persoane fizice intocmit la notariat in anul 2001 si m-ar interesa legalitatea unui asemenea contract si daca taxa aplicata de notar este corecta:
Documentul se intituleaza "Contract de imprumut" si se face intre persoana fizica X si persoana fizica Y. Valoarea imprumutului stipulat in contract este de 3.000.000 $. Contractul prevede drepturile, obligatiile partilor, modalitatea de restituire a imprumutului (esalonat, in transe lunare), durata imprumutului, precum si garantia restituirii imprumutului (destul de evaziv).Nu se prevede nicio dobanda, insa fiecare transa lunara creste cu aprox.4%, in final suma de restituit este mult mai mare decat cea initiala (dobanda ascunsa? camatarie?). Contractul nu prevede nicio modalitate prin care s-a realizat imprumutul (cash, OP, etc.) si nici nu are stipulat ca banii s-au predat in fata notarului sau a altor martori. Contractul se incheie cu: " Inscris de data certa. Prezentul act mi-a fost prezentat fara stersaturi sau corecturi. Taxa 10.000 ROL (adica 1 RON), chit...Onorariul 1.000.000 lei, chit.....S-a aplicat un timbru fiscal de 1500 ROL.".
Taxa aplicata de notar se calculeaza la valoarea contractului sau poate fi aleatorie (ma refer la cei 10.000 ROL)???
Daca cineva poate sa imi raspunda sau sa ma indrume unde sa ma interesez sau, eventual, actul normativ care prevede astfel de probleme, ii multumesc anticipat.
Pentru inscrisurile cu data certa, in general, valoarea aplicata de notar este insignifianta raportata la valoarea imprumutului si in aceasi masura valoarea incheierii cu data certa nu are aceeasi valoare cu incheierea de autentificare.
Intr-adevar la incheierea de autentificare onorariile sunt calculate procentual din suma imprumutata.
Aţi dobîndit un act pentru care nu merita să bateţi drumul pînă la notar. În afară de faptul că a primit dată certă, înscrisul rămîne unul sub semnătură privată. Nici vorbă să poată fi investit cu formulă executorie în caz de neexecutare a obligaţiilor de restituire.
Dacă valorile tranşelor lunare însumate depăşesc capitalul împrumutat confor titlului, puteţi dovedi că este un împrumut cu dobîndă.
Garanţia, într-un asemenea contract, nu putea fi decît una evazivă, în sensul că nici nu putea fi vorba despre o garanţie ipotecară instituită printr-un contract sub semnătură privată. Bănuiesc că scrie că, în caz de neplată, creditorul se va putea îndestula din întreaga avere a debitorului. Text care putea la fel de bine să lipsească. Valoarea lui este aceeaşi - scris sau nescris. Este gajul general al creditorului, care nu are nevoie de un consimţămînt - expres sau tacit - al debitorului.
Nefiind un act autentic, ci doar o dare de dată certă, notarul nici nu este chemat măcar să identifice părţile. Necum să le ia consimţămîntul sau să ateste predarea banilor în mîna debitorului.
Dacă debitorul a plătit măcar o rată, nu poate invoca nulitatea contractului pentru motivul nepredării sumei de bani (împrumutul fiind un contract real, care nu ia fiinţă decît prin remiterea sumei de bani).
Dacă vreţi să ştiţi calea de urmat, trebuie să ne spuneţi ce poziţie aveţi în contract. Împrumutat? Împrumutător?
Va multumesc pentru amabilitatea de a-mi raspunde. Calitatea pe care o detin in contract este de imprumutat.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Contract de imprumut
kontesa
Buna ziua!
O persoana fizica poate acorda imprumut unei persoane juridice fara alte pretentii financiare?(de exemplu dobanda) in ce conditii? exista un cadru ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana
mistery01ro
Urmeaza sa imprumut pe cineva cu o suma de bani. Am stabilit de comun acord sa incheiam o chitanta de mana intre noi pentru aceasta suma. Imi poate spune ... (vezi toată discuția)