Buna ziua,
Sunt salariata in sistemul bugetar, incadrat in functia de inspector, cls.I, grad profesional asistent, gradatia 5, clasa de salarizare 43 si in cursul lunii ianuarie 2011 am facut 20 de ani vechime in munca. Sporul de vechime aplicat cu 01 februarie a fost de 25 % dar acum am fost anuntata ca s-a aplicat gresit deoarece conform prevederilor legale in vigoare acesta este de 22,5% urmand a mi se opri diferenta necuvenita. V-as ruga sa-mi spuneti care este punctul dumneavoastra de vedere in privinta procentului pentru sporul de vechime deoarece nu mi se pare echitabil, in situatia in care ar fi corect 22,5%, ca unii sa aiba pentru aceeasi vechime 25% si altii 22,5% doar ca au avut ghinionul sa faca peste 20 de ani in 2011. Multumesc frumos!
Da, conform legii de (taiere...) salarizare unitara a individului cu coasa, vi se cuvine doar o crestere de o clasa de salarizare adica cu 2,5%.
Evident ca nu este echitabil, dar este "legal" - acesta este una din consecintele lasitatii salariatilor din sistemul bugetar fata de actele legislative emise in ultimii 4 ani...
Lasitatea s-a platit cu:
a) eliminarea unor sporuri
b) eliminarea suplimentului treptei si gradului
c) eliminarea salariului de merit
d) eliminarea primei de vacanta si celui de-al 13-lea salariu
e) eliminarea treptelor de salarizare
f) modificarea modului de acordare a sporului de vechime:)...
g) "acordarea" unor zile de concediu fara plata nesolicitate :)
h) eliminarea platii muncii suplimentare si chiar a acordarii recuperarii acesteia in totalitate....
i) disparitia posibilitatii executarii unor sentinte definitive si irevocabile prin amanarea platii acestora din 2009 pana in 2016 (calendele romanest...i)
j) taierea drepturilor salariale cu 25% iar apoi "recuperarea" a doar 15% insa nu din suma initiala...
k) restrangerea drepturilor salariatilor prin eliminarea contractului colectiv de munca la nivel national, transformarea sindicatelor in caricaturi, modificarea "corespunzatoare" a codului muncii
l) plafonarea "libertatii contractuale" la incheierea contractelor colective de munca in institutiile de stat - fara a se mai putea acorda alte drepturi de natura salariale....
m) concedieri
Lista poate continua pana se termina toate literele din alfabet :(...
Ce sanse am acum in instanta? Din cate am inteles mai intai trebui sa contest ordinul care mi se emite si apoi ca atac ca fiind neconstitutional art 11 din legea 284/2010. Sunt sanse?
Cred ca fiecare lege de salarizare unitara a fost atacata la curtea constitutionala de catre opozitie si au pierdut de fiecare data.
Apropos de sanse, stiti cine sunt "judecatorii" de acolo si de cine au fost propusi?...X-(
Multumesc frumos ca mi ati raspuns dar ... nu mai stiu ce sa zic dar mai ales ce as mai putea face. Am facut azi niste calcule, nu sunt economist de profesie, dar eu care am facut peste 20 de ani vechime in 2011 am un salariu mai mic decat alta persoana incadrata pe un post similar dar care a facut peste 20 de ani in 2010. Cred ca ma agit in zadar oricum, nici nu m am gandit ca se va intampla asa, doar la CEDO sa am vreo sansa :(