avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ce venituri sunt avute in vedere la calcularea pensiei?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ce venituri sunt avute in vedere la calcularea pensiei?

Am o situatie deosebita?
Incerc sa intocmesc dosarul de pensie,dar ma lovesc de o situatie care pentru mine este ne clara .
Salariu din cartea de munca nu corespunde cu salariu din statele de plata(in state suma este mai mare) .ce trebuia facut in acest caz .Aceasta situatie este din anul 1992.
Ce se ia in calcul la pensie si in ce procent ? .Calculul se face la salariu de incadrare ? sau la ce coloana din stat.
MULTUMESC MULT!!=D>=D>
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 20:00, 13 Februarie 2012
In cartea de munca aveti salariul de baza, pe cand in statele de plata aveti salariul brut obtinut si pentru care sa platit contributia. Stiu sigur ca dupa 2001 se iau in calcul doar veniturile brute.
In statele de plata puteau fi sume pentru care nu se platea CAS: premii, ore suplimentare, adaosuri conform CCM, sume de acord, sporuri nepermanente.
Legea nr. 49/1992 preciza care e baza de calcul pentru CAS: salariul de incadrare si sporurile permanente. Acestea vor fi luate in calcul la pensie. In plus de asta, mai pot fi luate in calcul si alte sporuri, asa cum se precizeaza in Anexa 15 la HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Daca stiti ca ati beneficiat de sporuri, solicitati la unitatea/unitatile unde ati lucrat adeverinta de sporuri. Cei de la resurse umane de acolo va vor spune clar daca au ce sa va treaca in adeverinta.
Ultima modificare: Luni, 13 Februarie 2012
ana-cer, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta pensie LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Daca este necesara, la dosarul de pensie, limita de varsta, adeverinta cu salariile brute realizate, care sunt diferite mult de salariile de baza inregistrate ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie de pensie georgeion georgeion Imi puteti spune va rog cum trebuie sa procedez pentru a contesta in instanta decizia de pensionare in cele 45 de zile prevazute de lege si in ce instanta se ... (vezi toată discuția)
Adeverinta venituri brute OlDumitra OlDumitra Considernad ca am o pensie prea mica in raport cu leafa obtinuta pe anii de munca lucrati, am solicitat institutiei in care am lucrat peste 40 de ani, ... (vezi toată discuția)