avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... marturia mincinoasa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

marturia mincinoasa

"Mărturia mincinoasă
Fapta martorului care într-o cauză penală, civilă, disciplinară sau în orice altă cauză în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase, ori nu spune tot ce ştie privitor la împrejurările esenţiale asupra cărora a fost întrebat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
....
Dispoziţiile alin. 1 - 3 se aplică în mod corespunzător şi expertului sau interpretului."

La ce se refera textul cand se pomeneste de expert sau interpret?
Cel mai recent răspuns: xuser , utilizator 22:27, 13 Februarie 2012
Inlocuiti cuvantul ”martorului” cu expert sau interpret si veti afla.
Expertiza,ca si marturia,este o proba si este asimilata acesteia.
In cazul in care se da o hotarare care a avut la baza si o expertiza,iar aceasta nu contine elemente adevarate,se poate lasa cu prizon pentru expert.Nu am auzit pana acum un caz de acest gen.
Nu am auzit nici de faptul ca vreun martor ar fi fost sancionat pentru marturie mincinoasa.Si cate minciuni se spun in marturii ... mama,mama.
De ce s-ar incadra in marturie mincinoasa o expertiza si nu in favorizarea infractorului?
BicovStefan a scris:

Inlocuiti cuvantul ”martorului” cu expert sau interpret si veti afla.

Asta am dedus, voiam sa stiu la ce fel de expert se refera (ca sunt o multime, ca functionari publici dar si individuali) si ce reprezinta un interpret (sau e tot un expert)
Ultima modificare: Luni, 13 Februarie 2012
amcteam, utilizator
amcteam a scris:

De ce s-ar incadra in marturie mincinoasa o expertiza si nu in favorizarea infractorului?

Din acelasi motiv pt. care nu s-ar putea incadra si la "neglijenta in serviciu", fals in declaratii ,etc. Favorizarea trebuie demonstrata. De unde sa stie organul de cercetare ca defapt expertul isi bate joc de meseria lui, sau ca e prea credul, etc. E greu de demonstrat pt. organele de drept romanesti favorizarea infractorului. + nimeni nu si-ar dori doctori, experti auto in puscarie... pentru ca... nu si-ar dori.. + acesta este pedeapsa pt. o astfel de infractiune.
Ultima modificare: Luni, 13 Februarie 2012
xuser, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minciuna in caz de complicitate. marturie mincinoasa sau favorizarea infractorului ? xuser xuser Speta: X,Y,Z, sparg geamul la o masina, si se urca cu picioarele peste ea. Proprietarul suna la 112, cei 3 fug. Politia il prinde doar pe X. Acesta declara ... (vezi toată discuția)
Urmarire penala octapesik octapesik daca un detinut sesizeaza organele de urmarire penala,afirmand ca e autorul unei anumite infractiuni pe care in realitate nu a comis-o,pentru a zadarnici ... (vezi toată discuția)
Plangere pentru favorizarea infractorului sau neglijenta in serviciu aidu aidu Politistul a facut circ de urmarire penala... a nesocotit toate dovezile, si i-a dat in mod absolut halucinant castig de cauza faptuitorului. Fac plangere ... (vezi toată discuția)