avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Hotarare data irevocabila in apel
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Hotarare data irevocabila in apel

Salutare!
Problema mare dragi colegi.
"A" cheama pe "B" in proces, la judecatorie, pentru ca pe baza probelor ce le va administra sa anuleze un act de vanzare-cumparare cauzator de prejudicii, intrucat creanta pe care A o avea fata de B era certa, lichida si exigibila.
S-au administrat probele clasice, anume inscrisuri, interogatoriu si martori urmand ca instanta de fond sa constate ca actul incheiat de B cu C (tert care a vandut mai departe apartamentul lui D) nu este unul fraudulos.
A, nemultumit de solutie, face apel, instanta (tribunalul) il admite, desfiinteaza hotararea si o trimite spre rejudecare la aceeasi instanta de fond (judecatorie).
Din nou instanta de fond (judecatorie) judeca cauza, din nou respinge actiunea lui A si nemultumit fiind face recurs. Instanta de apel, tribunalul (s-a calificat apel), constata ca este prejudicios contractul amintit si admite apelul, schimba in parte sentinta si admite actiunea lui A.
Pana aici nu este mare filozofie, este o decizie proasta oricum, intrucat instanta desfiinteaza actul de vanzare cumparare intre B si C, nu si intre C si D (pentru ca A renuntase la judecata cu D).

Socul cel mare, este ca hotararea este data in apel cu mentiunea IREVOCABILA.

Este posibila? Poate ma edifica careva, cumva Azi am primit-o pe 13.02.2012. teoretic as avea 15 zile de recurs.dar ma astept la o respingere ca inadmisibila din partea curtii de apel.

Am citit si apelul si recursul si practica si jurisprudenta, insa ori nu am gasit eu nimic, ori nu am citit suficient.
Stimat coleg,

O hotărâre dată în apel, conform art 377 Cod de procedură civilă, este definitivă. Din câte înțeleg, instanța însăși a calificat recursul drept apel. Faptul că s-a scris irevocabilă este o eroare, în aceste condiții decizia dată în apel este supusă recursului.

Totuși, ca element de interpretare, nu instanța califică acțiunea ca apel sau recurs, ci legea. Astfel, instanța următoare - Curtea de Apel - poate admite recursul în temeiul art 304 pct 3 Cod procedură civilă și trimite dosarul Tribunalului, pentru a-l judeca, cu respectarea competenței, ca instanță de recurs.

Normele incidente:
Art. 304
Modificarea sau casarea unor hotarari se poate cere in urmatoarele situatii, numai pentru motive de nelegalitate:
3. cand hotararea s-a dat cu incalcarea competentei altei instante;

Art. 312
alin 4 - In caz de casare a hotararii atacate, pentru motivul prevazut de art. 304 pct. 3, instanta va trimite dosarul spre judecare instantei judecatoresti competente sau organului cu activitate jurisdictionala competent, potrivit legii, iar pentru motivul prevazut de art. 304 pct. 4 va respinge cererea ca inadmisibila.

Puteți, deci, să vă manifestați conduita procesuală în consecință.

Cu stimă.
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2012
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare ,casare sentinta aser aser Va rog sa-mi explicati - prin ce difera \" modificarea \" unei sentinte de\" casarea \"sa -in care din cele doua se poate respinge cererea de chemare in ... (vezi toată discuția)
Lipsa motivare respingere recurs Dajani Dajani Buna ziua, Din pacate nu pot obtine stampila de \"irevocabil\" pe o hotarare judecatoreasca, cat si \"investirea cu formula executorie\" pentru ca desi ... (vezi toată discuția)
Deciziile posibile luate de curtea de apel Ioana1919 Ioana1919 As dori sa stiu ce decizii poate lua Curtea de Apel intr-un proces civil in care prima instanta (Tribunalul Bucuresti) a respins ca neintemeiata actiunea ... (vezi toată discuția)