avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Constatare inundatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Constatare inundatie

Vecinul de deasupra ma inunda repetat. Am incheiat o asigurare care acopera astfel de situatii, insa asiguratorul imi solicita o adeverinta din partea Asociatiei de Proprietari care sa stabileasca cauzele evenimentului, iar Asociatia/Administratorul refuza sa imi elibereze o astfel de adeverinta.

1. Exista o obligatie legala a Presedintelui/Administratorului de a elibera o astfel de adeverinta?
2. Ce as putea face in situatia descrisa?
Cel mai recent răspuns: Fănel Plopeanu , Consultant asigurari 09:09, 3 Iulie 2012
Asiguratorul trebuie sa-si faca treaba si sa nu mai ceara de la asociatia de proprietari tot felul de adeverinte.
El trebuie sa faca ancheta, sa se constate din cauza cui s-a petrecut evenimentul si sa se indrepte fie impotriva vecinului, fie impotriva asociatiei pentru despagubire.
Nici administratorul, nici presedintele asociatiei nu au obligatia de a da asemenea adeverinte.
Nu este temeinica conditionarea incheierii constatarii asiguratorului de recunoasterea evenimentului din partea asociatiei de proprietari
Asiguratorul in limitele clauzelor asigurarii incheiate detine obligatia ,la cererea asiguratului sa intocmeasca documentatia care atesta evenimentul si prejudiciile cauzate
In baza documentatiei,ulterior asiguratorul se instituie cu actiune in regres impotriva partii responsabile,proprietar sau asociatie de proprietari
Multumesc pentru raspunsuri, revin cu intrebari pentru ca, iata, se implinesc 6 luni de la eveniment si asiguratorul refuza plata indemnizatiei pe motivul lipsei acestei constatari.

In urma raspunsurilor primite, am studiat cu atentie contractul si intr-adevar, constatarea cauzelor cade explicit in sarcina asiguratorului. Citez:

13.3. În caz de producere a evenimentului asigurat, Asigurătorul îşi rezervă dreptul de a efectua, prin experţi şi pe cheltuială proprie, o expertiză privind cauzele şi împrejurările producerii evenimentului asigurat, precum şi mărimea acestuia.


Cu toate acestea, imediat ce am pus asiguratorului in vedere acest fapt, acesta a incetat orice forma de comunicare cu mine. Cand sun sa cer detalii despre caz mi se spune ca dosarul nu exista, cand cer sa vorbesc cu persoana care ar trebui sa se ocupe de dosar, "nu este acolo, dar o sa ma sune", ceea ce nu se intampla niciodata, nu mi se raspunde la
emailuri repetate, etc, etc.

Devine evident ca singura cale inainte este de a ma adresa instantei, as avea urmatoarele intrebari:
1. Pot sa ma reprezint singur in instanta in acest caz?
2. Pot cere instantei daune morale, care sa acopere stresul si nervii cauzati de multiplele incalcari ale contractului si comportamentul deplorabil al asiguratorului?
(ar fi trebuit sa faca constatarea in termen de 5 zile, si au venit abia dupa o luna, si numai la interventia CSA, refuza sa stabileasca cauza infiltratiei incercand sa ma forteze pe mine sa o fac desi contractul stipuleaza clar ca este in sarcina lor, refuza sa imi comunice cele mai simple detalii despre dosar, etc, etc?)
3. Am sanse sa gasesc un avocat care sa ma reprezinte cu onorariu de succes? (Am platit eu reparatia sperand sa imi recuperez banii de la asigurator, as vrea sa evit a mai plati un onorariu tot din banii mei)
Ultima modificare: Luni, 2 Iulie 2012
gimli, utilizator
Cer scuze, la pct 2 cred ca termenul corect este de "daune interese pentru neexecutare", nu sunt de meserie si le cam incurc :)
Interventie moderator
Am facut apel la consultanti de pe acest forum sa ne ajute cu un raspuns calificat.
Va rog sa asteptati acest raspuns. Poate aveti noroc sa fie cineva interesat sa va raspunda! :)

Alte discuții în legătură

Asociatia nu elibereaza adeverinta pentru inundatie georgianaradu georgianaradu Buna ziua! Va rog mult sa ma ajutati daca puteti. Mi-a fost inundat apartamentul din cauza tevilor proprietate comuna. Am asigurare, dar asociatia ... (vezi toată discuția)
Despagubiri mihaigiuliano mihaigiuliano Am avut ghinionul sa fiu lovit in trafic de catre o masina asigurata la SC ASTRA SA si sa am neplacuta surpriza in momentul in care am fost la agentia de ... (vezi toată discuția)
Adeverinta pentru asigurator de la administratorul blocului Nicusorneacsu Nicusorneacsu Buna ziua, Ma confrunt cu o problema si nu stiu cum sa reactionez fata de administrator. Am un apartament in Vaslui pe care il folosesc o data pe luna, cand ... (vezi toată discuția)