avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiunea in revendicare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiunea in revendicare

Buna ziua,
As dori sa stiu daca stiti cumva de vreo carte care sa fi aparut pe noul cod civil despre actiunea in revendicare sau daca exista in vreo revista de drept vreun articol despre acest subiect.
Eu am gasit doar o carte scrisa de Eugenia Marin, dar din cate am vazut eu la revendicarea mobiliara spunea in continuare despre regula prevazuta in art. 1909 din vechiul cod civil (desi arata ca e pe noul cod civil cartea).
Stiti cumva care articol e corespondent pentru regula aplicata de fostul art. 1909.

Va multumesc anticipat.
O zi buna sa aveti.
Cel mai recent răspuns: Georgiana R , utilizator 16:59, 14 Februarie 2012
Vedeti art. 937 noul cod civil.
Discutiile pe marginea art. 1909 vechiul cod civil sunt aplicabile si acestui articol din noul cod.
Vedeti mai multe aici
[ link extern ] /
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2012
Marcel Mihalache, Avocat
Va multumesc pentru raspuns.
Revin cu o intrebare, avand in vedere ca la art. 563 alin. (4) se prevede ca hotararea judecatoreasca prin care s-a admis actiunea in revendicare este opozabila si poate fi executata si impotriva tertului dobanditor, in conditiile C. de proc. civ. nelamurirea mea ar fi urmatoarea, in exemplul urmator:
X vinde un bun (care apartine lui Z) catre Y - tert de buna credinta - in acest caz Z nu va mai avea o actiune personala catre X, in sensul ca poate sa ii ceara doar despagubiri, avand in vedere ca bunul a fost instrainat catre Y.

Sa inteleg ca potrivit NCC Z va putea sa intenteze o actiune in revendicare direct catre Y ? sau se mentine ceea ce se prevedea in vechea reglementare - adica Y ramane proprietar al bunului caci bona fideo praesumitur, si X va trebui sa ii dea lui Z doar o prestatie baneasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiunea posesorie triton10 triton10 Buna ziua Va rog sa-mi spuneti ce mijloace juridice are la indemana proprietarul unui imobil, a carui posesie este tulburata de peste un an, in conditiile in ... (vezi toată discuția)
Revendicare imobiliara dumibog dumibog La actiunea in revendicare imobiliara am vazut ca la motive de drept sint trecute art. 480 , 483 si urmatoarele din Codul de procedura Civila. Insa in CPC ... (vezi toată discuția)
Legea nr. 10/2001 vs. legea nr. 165/2013 HoriaMaries HoriaMaries După intrarea în vigoare a Legii 165/2013 instanțele mai primesc cereri de chemare în judecată în cauze ce au ca obiect Legea nr. 10/2001? Este ... (vezi toată discuția)