avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Vnazare firma fara datorii la stat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Vnazare firma fara datorii la stat

Vreau sa vand o firma de transport activa, ce detine un camion. Mentionez ca nu are datorii la bugetul de stat, doar la terti, din imprumut firma. Se poate numi firma fara datorii? Se poate vinde fara un control in prealabil de la finante? Daca este un singur asociat, mai necesita hotarare AGA? Impozitul de 16% se plateste la finante de catre noul asociat pe suma la care se face tranzactia?
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 16:17, 14 Februarie 2012
Procedura e urmatoarea: (1) se intocmeste Hotararea Asociatului Unic care (2) se inscrie la Oficiul Registrului Comertului de care apartine sediul actual al societatii si (3) se publica in Monitorul Oficial iar in termen de 30 zile eventualii creditori sau alte persoane interesate pot face opozitie. Daca nu se intampla acest lucru sau sunt rezolvate eventualele opozitii, (5) se inregistreaza actul constitutiv actualizat, de asemenea, la Oficiul Registrului Comertului.

Din acest moment noul asociat este proprietarul firmei.

In ce priveste impozitul, in Codul fiscal avem:

ART. 67 Reţinerea impozitului din veniturile din investiţii

[...]
(3) Calculul, reţinerea şi virarea impozitului pe veniturile din investiţii, altele decât cele prevăzute la alin. (1) şi (2) se efectuează astfel:

[...]

b) în cazul câştigurilor determinate din transferul valorilor mobiliare, în cazul societăţilor închise, şi din transferul părţilor sociale, obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului revine dobânditorului. Calculul şi reţinerea impozitului de către dobânditor se efectuează la momentul încheierii tranzacţiei, pe baza contractului încheiat între părţi. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 16% asupra câştigului, la fiecare tranzacţie, impozitul fiind final. Transmiterea dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare sau a părţilor sociale trebuie înscrisă în registrul comerţului şi/sau în registrul asociaţilor/acţionarilor, după caz, operaţiune care nu se poate efectua fără justificarea virării impozitului la bugetul de stat. Termenul de virare a impozitului este până la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra părţilor sociale sau a valorilor mobiliare la registrul comerţului ori în registrul acţionarilor, după caz, indiferent dacă plata titlurilor respective se face sau nu eşalonat;

[...]


Atentie! Nu se retine impozit pentru suma platita reprezentand capitalul social.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura cesiune/vanzare parti sociale ally123 ally123 Care este procedura de cesiune si cea de vanzare a partilor sociale catre unul din asociati? In cazul de fata exista 2 asociati care detin 50%-50%. Am ... (vezi toată discuția)
Cesiune parti sociale iarina_73 iarina_73 Buna Ziua! La un srl cu trei asociati, unul dintre asociati vrea sa cesioneze partile sociale administratorului societatii care nu este asociat. Va rog sa ... (vezi toată discuția)