avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Achitare = incetare proces penal ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Achitare = incetare proces penal ?

Buna ziua! Intr-un proces penal s-a dispus : " in baza art.11, pct.2,lit.b,rap. la art.10,al.1, lit.g, cu aplicarea art.122,al.1,lit.e si a art.124 CPPen. instanta va inceta procesul penal. .... adica pentru implinirea termenului de prescriptie speciala.
Nicaieri in motivarea sentintei nu se pomeneste cuvantul "achitare", cu toate acestea instanta decide si respingerea actiunii civile. Eu cred ca este GRESIT, incetarea procesului nefiind echivelenta cu achitarea.
Se inlatura doar raspunderea penala, nu si cea civila. Din pacate nici instanta de recurs n-a indreptat eroarea. Ar fi acesta un motiv bun pentru revizuire ?
Cel mai recent răspuns: Silvia Renate Mihai , Avocat 18:52, 16 Februarie 2012
Achitarea se dispune de catre instanta in baza art. 10 pt lit. a-e, iar pentru art. 10 lit. f-j se dispune incetare procesului penal, asadar nu este nicio greseala.
Nu este nicio eroare in hotarare. Pt art 10 lit g se dispune numai incetarea procesului penal.
Fiti multumit cu solutia instantei si de faptul ca a constatat implinirea termenului de prescriptie, nu exista motiv de revizuire.
Pentru litera g nu se prevede decat inlaturarea raspunderii penale, iar instanta a dispus si inlaturarea raspunderii civile, ceea ce este nelegal.
In hotarare scrie ca nu acorda despagubiri civile sau ca nu solutioneaza actiunea civila? Spuneti exact ce e consemnat in hotarare.
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2012
ContSters178374, utilizator
În temeiul art.346 alin.1 C.p.p. respinge ca neîntemeiată acţiunea civilă.
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2012
Statescu, utilizator

Alte discuții în legătură

Speta greaaaa Cabinet Av Popa Alexandru Cabinet Av Popa Alexandru prescriptia actiunii civile neexercitate in actiunea penala, in conditiile in care actiunea penala a incetat la retragerea plangerii prealabile care este ... (vezi toată discuția)
De cand se poate ataca cu apel sau recurs? danaa1 danaa1 Pentru a ataca o solutie a unui judecator, atac in apel sau recurs, e nevoie de 10 zile. Dar acest termen de 10 zile, de cand incepe? Sa presupunem ca in ... (vezi toată discuția)
Prescriptia raspunderii penale ContSters126925 ContSters126925 in cazul in care parchetul spune ca a intervenit prescriptia raspunderii penale, mai stabileste existenta faptei, respectiv a vinovatiei? desi nu fac ... (vezi toată discuția)