avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legislatie munca,negocierea CCM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legislatie munca,negocierea CCM

Ce se intimpla daca la nivel de unitate(are trei puncte de lucru in doua orase) sindicatele, in numar de trei, nu sunt reprezentative si nici afiliate la o federatie reprezentativa la nivel de sector iar la alegerile avute loc reprezentantii salariatilor propusi nu intrunesc reprezentativitatea de 50%+1 cine cu cine negociaza.Daca da cine si conform carei legi
Cel mai recent răspuns: samir69 , utilizator 19:24, 14 Februarie 2012
Potrivit art.135 din Legea nr.62/2011 :
(1) In unitatile in care nu exista sindicate reprezentative negocierea contractului colectiv de munca se face dupa cum urmeaza:
a) daca exista un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de catre reprezentantii federatiei sindicale, la solicitarea si in baza mandatului sindicatului, impreuna cu reprezentantii alesi ai angajatilor;

b) daca exista un sindicat neafiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea sau nu exista niciun sindicat, negocierea se face numai de catre reprezentantii angajatilor.

In speta, nu se poate negocia ccm intrucat partea sindicala sau reprezentantii salariatilor nu indeplinesc conditia de reprezentativitate.
Multumes frumos si as mai avea o intrebare,
Daca dupa declansarea negocierii CCM la nivel de unitate ,in prima sedinta avuta un sindicat afiliat la o federatie reprezentativa la nivel de ramura,aveau reprezentativitate din 2009
(si nu la nivel de sector)cum cere legea 62/2011 nu a fost primit pe acest considerent,urmand ca acesta sa o obtina sa zicem luna viitoare, acesta mai poate participa ulterior,la negocieri daca in urma primei sedinte sa incheiat un protocol numai cu reprezentantii alesi din unitatea respectiva. Va multumesc anticipat


Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2012
samir69, utilizator
Cred ca ramane la latitudinea partilor care au inceput negocierea daca va primi la negociere si acel sindicat ... legea nu prevede vreo solutie in acest caz...
In unitatile unde nu exista sindicat reprezentativ, reprezentantii salariatilor sunt alesi prin vot secret cu majoritate de voturi. Conditia 50+1 din numarul salariatilor se aplica numai sindicatelor.
Art. 134
Partile contractului colectiv de munca sunt angajatorii si angajatii, reprezentati la negocieri dupa cum urmeaza:
B. din partea angajatilor:
a) la nivel de unitate, de catre sindicatul legal constituit si reprezentativ potrivit prezentei legi sau de catre reprezentantii angajatilor, dupa caz;

Art.221 C.mun, prevede :
(1) La angajatorii la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati si la care nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentative conform legii, interesele salariatilor pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop.
(2) Reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor.
.....

Alte discuții în legătură

Reprezentantii salariatilor elagrosu elagrosu In cadrul unei negocieri de CCM cu reprezentantii salariatilor , acestia trebuie sa fie inregistrati la ITM sau la Judecatorie? pentru a putea negocia CCM? (vezi toată discuția)
Ce se poate pierde din contractul colectiv de muncă daca sindicatul ... scoica_80 scoica_80 Ce se poate pierde din contractul colectiv de muncă daca sindicatul nu mai are reprezentativitate( nu mai are număr suficienti membrii pentru a ne mai putea ... (vezi toată discuția)
Buna seara, invitatia/anuntul prin care angajatorul inițiază ... madalina bobeica madalina bobeica Buna seara, Invitatia/anuntul prin care angajatorul inițiază intentia de negociere a CCM se trimite pe e - mail la ITM sau este suficient doar să o ... (vezi toată discuția)